Strålende Kunnskapsfest

Forskningsdagene 2010 (Foto: Kristin Risvand Mo)

Med stråledne sol fra skyfri himmel kunne Forskingsdagene i Bergen invitere til kunnskapsfest på Festplassen lørdag. Et mylder av små og store vandret rundt på 30 forskingsstasjoner og lot seg fascinere av alt fra meteorologi til torskeoppdrett. NHH bidro med ulike foredrag og egen stasjon.

27.09.2010 - Tekst: Peter Nørgaard Foto: Kristin R. Mo


Forskningsdagene arrangeres fra 24. september til 3. oktober, og lørdag var det klart for kunnskapsfest i Bergen sentrum.

NHH var på plass med en populær stasjon hvor man blant annet kunne forsøke seg på "Det store prisspillet". Her følger man en sykkel gjennom alle produksjonsledd før man skal sette en fornuftig pris som forhåpentligvis gir litt penger i kassen.

Krsitioffer H. Wist, Forskningsdagene 2010 (Foto: Peter Nørgaard)
Kristoffer Heimland Wist hadde det travelt ved NHHs forskningsstasjon da Forskningsdagene inntok Bergen sentrum fredag og lørdag.
Foto: Peter Nørgaard

Masterstudent Kristoffer Wist ved NHH kunne fortelle om hektiske timer.

- Veldig morsomt at det er så stor trafikk, det er ikke så lett å konkurrere med ingeniører og realister på morsomme eksperimenter, sier Wist mens en kø av små barn venter på råd og tips fra studenten med fordypning i økonomisk styring.

- Men det var verre i går. Da var det bare skoleklasser her, og fullt trøkk hele dagen. Jeg trodde jeg skulle omkomme!

Mest populær hos NHH var likevel blindtesten av brus der barna med bind for øynene skulle tippe hvilket merke som var dyrest. I køen sto blant andre åtte år gamle May-Linn som gledet seg til å prøvesmake brus.

- Tror du at du klarer å tippe riktig?

- Kanskje, må smake først, svarer May-Linn som ellers stolt kan vise frem autografene til konferansierene Kåre Magnus Bergh og Heidi Marie Vestrheim, begge programledere i NRK barnetv.


Engasjert publikum

Professor Kjell Gunnar Salvanes, Forskningsdagene 2010 (Foto: Asle Haukaas)
Professor Kjell Gunnar Salvanes var blant bidragsyterne fra NHH under Forskningsdagene.
Foto: Asle Haukaas

En annen del av arrangementet inneholdt halvtimes lange foredrag med ulike forskere fra det akademiske Bergen. Her kunne man oppdatere seg på alt fra sjømat til diabetes, og NHH stilte med tre bidrag.

Blant dem var professor i samfunnsøkonomi Kjell Gunnar Salvanes som presenterte resultater fra forskning på hvorvidt klassesammensetninger i ungdomsskolen har innvirkning på senere utdanning og jobb.

Forskingen er en del av et større prosjekt som ser på hvorfor folk gjør det forskjellig i utdanning og i arbeidslivet.

Og det var ingen tvil om at foredraget "Skole under press: Ola best uten Kari" fenget, Salvanes måtte svare på mange spørsmål fra engasjerte tilhørere.

- Folk tenner på temaene vi undersøker, og det er veldig gøy sa Salvanes etter presentasjonen.

Han var veldig fornøyd med arrangementet, og mener det er positivt å møte publikum ved anledninger som Forskningsdagene.

- Det er veldig interessant å snakke med et annet publikum enn de som tradisjonelt hører på, og det er bra at den allmennyttige forskningen opptar folk, sa professoren.

I tillegg ga førsteamanuensis i ledelse Therese Kobbeltvedt en innføring i beslutningspsykologi, mens førsteamanuensis i engelsk Marita Kristiansen foredro om inntoget av engelske ord i det norske språket.


Forskningsdagene 2010 (Foto: Kristin Risvand Mo)
Studentene Andreas Tufteland Engelsen (t.v.), Ine Camilla Opsahl og Kristoffer Heimland Wist styrte NHHs forskningsstasjon "Det store prisspillet." Den ble trukket fram som en av de fire beste forskningsstasjonene. Historiestasjonen "Ung i 1865" i regi av UiBs Institutt for Arkeologi, Historie, Kultur- og Religionsvitenskap gikk helt til topps i kåringen.
Colatest, Forsknigsdagene 2010 (Foto: Kristin Risvand Mo)
På NHHs forskningsstasjon kunne en lære om prissetting. Blant forsøkene var en blindtest av Coca Cola og First Price Cola.
Kunnskapskø (Foto: Kristin Risvand Mo)
Fredag dominerte skoleelever forskningsstasjonene på Festplassen. Ine Camilla Opsahl tar unna køen.
lexander W. Cappelen, Froskningsdagene 2010 (Foto: Krisitn Risvand Mo)
Flere NHH-forskere bidrog med foredrag under Forskningsdagene. Bildet viser professor Alexander W. Cappelen.
Elever fra Hordvik skole, Forskningsdagene 2010 (Foto: Kristin Risvand Mo)
Elever fra 6. trinn på Hordvik skole har forsket på priser sammen med førsteamanuensis Kenneth Fjell fra Institutt for Regnskap, revisjon og rettsvitenskap. De har blant annet undersøkt matvarekjeden Kiwis påstand om at de har kuttet momsen på frukt og grønt. Fredag 24, september presenterte de resultatet av forskningen sin, og elevenes konklusjon er at Kiwis påstand holder vann.
NRK-intervju, Forskningsdagene 2010 (Foto: Kristin Risvand Mo)
Hordvik-elevenes forskningsarbeid ble presentert på NRK radio. Reporter Leif Rune Løland fikk blant annet vite at nyere forskning viser at mødre vet mer enn fedre om matvarepriser.

Hør innslag med Hordvik-elevene og Kenenth Fjell fra programmet Her og Nå fredag 24. september på NRK Radio P1 (Innslaget kommer helt på slutten av sendingen)

Les mer om Forskningsdagene i Bergens skoleprosjekter på Skoleblogg-sidene


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive