Sentralbanksjefen holder Lehmkuhlforelesningen

Svein Gjedrem (Foto: Norges Bank)

Svein Gjedrem har drøye tre måneder igjen av sine 12 tilmålte år som sjef i Norges Bank. I morgen kommer han til NHH for å holde Lehmkuhlforelesningen 2010.

23.09.2010 - Hallvard Lyssand


Hvert år i september arrangerer NHH Lehmkuhlforelesningen til ære for høyskolens "far" Kristofer Lehmkuhl. Forelesningen holdes så tett opptil Lehmkuhls fødselsdag 26. september som praktisk mulig, og foredragsholderne er fremtredende personer innen norsk nærings- og samfunnsliv.

Årets Lehmkuhlforeleser er sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Foredraget hans har tittelen Konjunkturer, kriser og statsfinanser - Kan stater bære sine forpliktelser?

Gjedrem ble oppnevnt til sjefsstillingen i Norges Bank i 1999, og går av ved årsskiftet 2010/11 etter to åremålsperioder.

Som ny-uteksaminert cand. oecon. fra Universitet i Oslo i 1975 arbeidet Gjedrem som konsulent i Norges Bank. Fra 1979 til 1999 hadde han en rekke stillinger i Finans- og tolldepartementet, deriblant som Finansråd (departementets øverste embetsmann) fra 1996.

Tilbudt professor II-stilling

Selv om Svein Gjedrem forlater sentralbanksjefstolen ved årsskiftet er kunnskapene hans høyst ettertraktet.

Rektor Jan I. Haaland opplyser at NHH har gitt Gjedrem et formelt tilbud om en 20-prosentstilling som professor II ved høyskolen.

- Vi har ikke fått endelig svar ennå, og når han har anledning til å svare må være opp til Gjedrem selv, men vi har godt håp om å få ja, sier Haaland.

- Med sin erfaring fra Norges Bank og Finansdepartementet har Gjedrem helt unik kompetanse innen makroøkonomi, finans og forvaltning. Denne kunnskapen vil være veldig verdifull for NHH - både i forhold til undervisning og forskning, forsetter han, og legger til at Gjedrem har vært gjesteforeleser ved NHH over flere år.

Dersom Gjedrem takker ja, vil stillingen som professor II bli delt likt mellom Institutt for foretaksøkonomi og Institutt for samfunnsøkonomi.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive