Kraftkrise i Bergen?

Einar Hope (Arkivfoto)

Einar Hope er en av foredragsholderne når Høyre denne uken arrangerer en høring om kraftoverføring, kabel og monstermaster. Hope vil snakke om behovet for å styrke overføringskapasiteten til bergensområdet.

13.09.2010 - Sigrid Folkestad


Det er det siste halvårets opphetede debatt om monstermaster i Hardanger som er bakgrunnen for at Høyres stortingsgruppe inviterer til høring tirsdag 14. september.

Gruppen ønsker en faglig debatt om "teknologiske og kostnadsmessige utfordringer knyttet til jord- og sjøkabelteknologi for å få frem et best mulig faktagrunnlag i den politiske debatten" (hoyre.no).

Under høringens første del, "Kraftforsyningen i Bergens-området", skal professor emeritus Hope inn som en av fire eksperter med et innlegg om hvorvidt det er behov for å styrke overføringskapasiteten inn til Vestlandets hovedstad.

I sommer skrev Hope en kronikk om kraftlinjen Sima-Samnanger der han hevder at "departementets argumentasjon mot å legge den planlagte kraftlinjen gjennom Hardanger i sjøkabel grenser til det useriøse".

Tema for høringen er "teknologiske løsninger for fremføring av høyspent (420 kV) elektrisk kraft i jord- eller sjøkabel i forhold til luftspenn, og konsekvenser for forsyningssikkerhet og kostnader som følge av dette".

Politikerne har invitert ulike eksperter på denne teknologien til å presentere sine synspunkter.

Blant de øvrige foredragsholderne administrerende direktør i BKK Nett, Øivind Torkildsen og administrerende direktør Agnar Aas i NVE. Førstnevnte skal innlede med et foredrag om kraftforsyningen i BKK-området, sikkerhet og kostnader for kabling i sjø som alternativ til kraftlinjer.

Styreleder i organisasjonen Bevar Hardanger, Klaus Rasmussen, skal framføre sine motforestillinger til Statnetts planer og alternative løsninger.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive