Kåre P. Hagen deltar i sjøkabelutredning

Professor Kåre Petter Hagen (Arkivfoto)

I dag møtes det regjeringsutnevnte ekspertutvalget som skal gjøre nye vurderinger av de samfunnsøkonomiske virkninger av det mye omtalte sjøkabelalternativet i Hardanger. Blant medlemmene i utvalget er professor Kåre Petter Hagen.

06.09.2010 - Hallvard Lyssand


I utgangspunktet var det avgjort at en ny kraftlinje fra Sima i Hardanger til Samnanger skulle gå i luftspenn. Men etter kraftige protester og relativt massiv mediedekning valgte regjeringen å få en ny, uavhengig ekspertvurdering av alternativet med sjøkabel.

Det er nå utpekt fire utvalg som skal ta for seg ulike problemstillinger.

Utvalg 1 skal se på teknologi, økonomi og andre forhold knyttet til en sjøkabelløsning, utvalg 2 skal vurdere virkninger for kraftsystemet ved kabling, utvalg 3 skal undersøke konsekvensene av at man trenger lenger tid på en ny overføringsforbindelse til Bergensområdet og utvalg 4 skal altså utrede samfunnsøkonomiske virkninger av sjøkabelalternativet.

Professor Kåre Petter Hagen ved Institutt for samfunnsøkonomi sitter i sistnevnte utvalg sammen med professor Arild Hervik fra Høyskolen i Molde (leder) og seksjonssjef Ann Lisbet Brathaug fra SSB.

Utvalget skal se på de samfunnsøkonomiske virkningene av sjøkabel sammenliknet med luftspenn, og blant annet inkludere faktorer som forsyningssikkerhet til Bergensområdet, miljø- og landskapsforhold og virkninger av eventuell økt bruk av sjøkabling på landsbasis.

Bred utvalgserfaring

Konklusjonene fra utvalgene skal legges fram 1. februar 2011, og Hagen understreker at han ikke kan kommentere detaljer omkring den aktuelle saken før den tid.

Professoren kan likevel gi innsikt i hvordan denne typen arbeid kan arte seg, for han har bred erfaring fra ulike ekspertutvalg.

Første offentlige oppdrag han var med på, var som medlem i den store skattekommisjonen utnevnt i 1981, og siden har han bidratt i vurderinger av samfunnsøkonomisk lønnsomhet i mange sammenhenger som for eksempel videreføring av reaktormiljøene på Kjeller og i Halden og gjennomføring av Vinter-OL i Tromsø. (Reaktorene fins fortsatt. Tromsøs OL-drøm smeltet derimot ned i fjor).

Arbeidspress og pressepress

- Graden av ekstern interesse og mediepress på slike utvalg varierer svært sterkt fra sak til sak. Reaktorspørsmålet var for eksempel i utgangspunktet politisk betent, men fikk lite ekstern oppmerksomhet. OL-saken fikk derimot massiv dekning, konstaterer Hagen.

Sima-Samnanger-saken er også preget av stor interesse og høy temperatur, men Hagen understreker at utvalget i størst mulig grad må prøve å skaffe seg arbeidsro.

Arbeidspress er det derimot vanskelig å skjerme seg mot. Mandatet er omfattende og tiden er relativt knapp.

- Jo mindre et utvalg er, jo mer effektive blir gjerne utvalgsmøtene. Da jeg satt i skattekommisjonen av 1981, var det så mange politikere og representanter for interessegrupper rundt bordet at når en endelig fikk ordet, hadde en nesten glemt hva en hadde tenkt å ta opp, humrer Hagen.

- Utvalg får støtte fra et sekretariat, og et kompetent og effektivt sekretariat er svært viktig for utvalgets arbeid. Vanligvis holder oppdragsgiver sekretariat, men i dette tilfellet har vi, så vidt jeg har forstått, mulighet til å engasjere sekretærer på egen hånd, fortsetter han.

I sjøkabelsaken er det altså fire separate utvalg med ulike ansvarsområder og mandat, men Hagen forventer at det blir kontakt mellom utvalgene.

- Det må vi. Teknologenes vurderinger vil jo trolig ha betydning for vårt arbeid, sier han.

Les mer om utvalgene og mandatene deres på Olje- og energidepartementets nettsider

Petroleumspris og høyhastighetstog

Sjøkabelutredningen er ikke Kåre Petter Hagens eneste ekspertoppdrag i øyeblikket. Allerede tirsdag skal han i møte med Petroleumsprisrådet (PPR).

- Det er et råd som gir anbefalinger om hvilken oljepris som bør legges til grunn for beskatning av oljeselskapene, forklarer Hagen.

- De store globale oljeselskapene selger gjerne oljen de utvinner til egne raffinerier, og uten fastsettelse av en normpris kunne salgsprisen fort blitt lav, legger han til.

PPR består av seks medlemmer, fire uavhengige og to fra henholdsvis Olje- og energidepartementet og Finansdepartementet. De blir utpekt av og rapporterer til OED.

Hagen har sittet i rådet i to år, og ble utnevnt for en ny toårsperiode i juni.

Les mer om Petroleumsprisrådet og normpris på olje hos Olje- og energidepartementet

I tillegg til de nevnte oppdragene er Hagen også engasjert som ekspertrådgiver for en utredning om høyhastighetstog med Jernbaneverket som oppdragsgiver.

- Der sitter jeg sammen med en annen norsk økonom og en norsk geolog, samt jernbanefolk fra andre europeiske land og har som oppdrag å bidra med faglige innspill, råd og kvalitetssikring av ulike deler av utredningsarbeidet. Konklusjonene i dette arbeidet skal legges frem 1. februar 2012.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive