Inspirerte på TEDxNHH

TEDxNHH

Lørdag 23. oktober ble Norges første TEDx-arrangement holdt på NHH. En fullsatt aula fikk servert syv korte foredrag om alt fra solenergi til arkitektur, hvor målet var å presentere nye og innovative løsninger på ulike områder. NHH-professor Rögnvaldur Hannesson bidro med foredraget "Norge uten olje."

26.10.2010 - Tekst: Peter Nørgaard Foto: Hallvard Lyssand


Med undertittelen "The birth of Inspiration" kunne NHH-studenter i Meba Council ønske velkommen til et fenomen som er utbredt internasjonalt, men som ikke tidligere har vært arrangert i Norge.

Syv foredragsholdere sto klare til å holde hvert sitt foredrag på en halvtime hver, hvor målet var å gi kjappe innblikk i forskning og innovasjon for å spre inspirasjon og øke kreativiteten til lytterne.

Publikum strømmet på, og mange var godt orienterte om det relativt ukjente konseptet her til lands. TED-foredragene blir nemlig lagt ut på internett slik at alle kan la seg inspirere.

- Jeg har vært fan lenge, og sett mange foredrag via youtube. Utrolig spennende at det kommer til NHH, sier NHH-student Mats Lyngstad.

Han håper arrangørene lykkes slik at man kan få flere TEDx-arrangementer både på NHH og ellers i landet.

Hannesson om Norge uten olje

Professor Rögnvaldur Hannesson fra institutt for samfunnsøkonomi ved NHH var på plass for å gi et innblikk i hvordan Norge kunne sett ut uten olje, og hvordan Norge skal klare seg uten.

For å illustrere hvordan utviklingen kunne vært dro Hannesson forsamlingen tilbake til 60-tallet for å se hvordan samfunnsplanleggerne tenkte før oljefunnet i Nordsjøen.

- Man innså at veksten måtte komme fra tjenester og produksjon basert på norske fortrinn innen teknologi og organisering. EU så ut som en god løsning, man var avhengig av åpne markeder, sterk konkurranseevne samt tilpasningsevne, sa Hannesson og pekte på at Norge var et relativt rikt land sammenlignet med våre naboer.

Vi klarte oss ganske bra, og man ønsket å legge til rette for videre økonomisk vekst innen de områder Norge hadde fortrinn. Isteden fant man en utrolig formue begravet i norske havområder, og det ble bygget opp en stor leverandørindustri til oljesektoren, med basis i tankene fra -60-tallet.

Rögnvaldur Hannesson (Foto: Hallvard Lyssand)
Professor Rögnvaldur Hannessonbidrog under TEDxNHH, Norges første TEDx-arrangement.

- Vi gjør nok noe med mening

Hannesson påpeker at det er lenge til olje- og gassreservene er brukt opp, men mener prinsippene fra -60-tallet er like viktige når Norge må tilpasse økonomien om 40-50 år.

- Hvis vi baserer oss på åpne markeder, konkurranseevne og tilpasningsevne vil dette gå bra. Vi vil nok gjøre noe med mening, men hva er vanskelig å si noe om nå. Finnene selger mobiltelefoner, svenskene lager biler og dansker lager vindmøller. Hva vi skal drive med er det neimen ikke lett å forutse, sa Hannesson avslutningsvis.

- Veldig spennende

Og professor Hannesson var veldig fornøyd med arrangementet, til tross for liten presentasjonstid.

- Dette var veldig spennende og artig, selv om en halvtime ikke er lang tid å presentere en problemstilling på, sa NHH-professoren etter foredraget.

Han hadde ikke hørt om TEDx-konseptet før, men synes opplegget var en positiv opplevelse.

- Jeg kan absolutt tenke meg å være med flere ganger. Veldig interessant med han sveitseren, kommenterte Hannesson før neste foredrag var i gang.

Sveitseren var Louis Palmer. Han har kjørt verden rundt to ganger i en bil drevet av solenergi for å skape blest rundt alternative energikilder.

Louis Palmer (Foto: Hallvard Lyssand)
Sveitseren Louis Palmer har kjørt verden rundt i en bil drevet av solenergi for å skaffe oppmerksomhet om alternative energikilder. Lørdag fortalte han om prosjektet med stort engasjement under TEDxNHH. Han er nå i gang med Zero Emissions Race, der fire solcelledrevne biler kappkjører rundt kloden på 80 dager.

Les mer om TEDxNHH

Les mer om Louis Palmer og Solar Taxi

Les mer om Zero Race


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive