På europeisk toppnivå

Høyblokken NHH (Illustrasjon)

På en prestisjeliste over de 100 beste fagmiljøene i verden innen samfunnsøkonomi og finans, er NHH blant et fåtall europeiske institusjoner på en liste som domineres av amerikanske toppuniversiteter. Det betyr høy internasjonal anerkjennelse av forskningen ved Institutt for samfunnsøkonomi og Institutt for foretaksøkonomi.

03.11.2010 - Asle Haukaas


Det er Universitetet i Tilburg i Nederland som står bak kåringen av beste fagmiljø i samfunnsøkonomi - eller economics.

Resultatet er basert på telling av antall vitenskapelige artikler i 68 internasjonale journaler i årene 2004-2008. Rangeringen tar ikke hensyn til størrelsen på fagmiljøene, kun antall artikler.

Blant de beste i Norden

Øystein Thøgersen (Arkivfoto: Hallvard Lyssand)
Professor Øystein Thøgersen.

NHH er på 98. plass på årets kortliste over de 100 beste, men det offentliggjøres også en utvidet liste over de 200 beste.

Av listens europeiske fagmiljø er NHH på 26. plass, og på 4. plass i Norden etter Københavns Universitet (66. plass), Handelshøyskolen i Stockholm (80.) og Stockholms Universitet (89.).

- Dette viser at forskningen vår får anerkjennelse internasjonalt, det er et kvalitetsstempel, sier instituttleder Øystein Thøgersen.

Han gleder seg over at instituttet er med i det gode selskap. Det skyldes, mener han, evnen til langsiktig satsing og prioritering for å nærme seg beste europeiske nivå.

- Jeg vil særlig trekke frem hvordan de to foregående instituttstyrerne på Institutt for samfunnsøkonomi, Kjell Gunnar Salvanes og Bertil Tungodden, satte "beste europeiske nivå" som en eksplisitt målsetning allerede for flere år tilbake, sier Thøgersen.

Thøgersen mener at framtiden ser enda lysere ut.

- Vi har hatt en rekke svært gode publikasjoner i topp-journaler de siste årene, og dette gir oss tro på at vi kan klatre videre oppover på framtidige internasjonale rangeringer. Jeg er optimist med vekt på tre faktorer: NHH er blant de beste fagmiljø i Norden - avstanden i antall artikler fra NHH til København og Stockholm er ikke avskrekkende for en måling over fem år. Instituttet ligger dessuten publikasjonsmessig godt an for nye rankinger. Relativt sett ut fra størrelse på fagmiljø, er dette bra. Sammen med våre faglige "fettere og kusiner" på Foretak, bør vi makte å klatre videre på Tilburg rankingen, mener Thøgersen.

En vellykket prosess

Thøgersen er klar på hva som ligger bak anerkjennelsen av Institutt for samfunnsøkonomi i denne rangeringen.

- Vi har klart å kombinere et fokus på internasjonal "excellence" på instituttet med å gjøre mer av forskningen sammen gjennom å bygge forskningsgrupper. Forskergruppene har spilt en avgjørende rolle både i nasjonal og internasjonal rekruttering. Dette har vært en vellykket prosess på instituttet.

Faggruppene i eksperimentell økonomi og i arbeidsmarkedsøkonomi framheves av Thøgersen som Instituttets internasjonale spydspisser.

- Disse gruppene er veletablert på europeisk toppnivå. Samtidig er det i dag flere andre faggrupper som har sterke ambisjoner om å heve seg mot samme nivå. Vi observerer gledelig nok at stadig flere enkeltforskere makter å ta steget opp mot de absolutt fremste internasjonale topp-tidsskriftene, sier han.

- Innenfor de ressursrammene vi har, må vi ha høye, men samtidig realistiske ambisjoner. Denne rangeringen beviser at Institutt for samfunnsøkonomi er på riktig vei og at vi sammen med Institutt for foretaksøkonomi bidrar til at NHH får anerkjennelse i det internasjonale fagmiljøet, konkluderer Thøgersen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive