Gjør økonomistudenter til økonomer

Hans Henrik Scheel (foto: Knut André Karlstad)

Hedersordene var mange da fagfolk fra nær og fjern møttes på NHH for å hedre professor Kåre Petter Hagen fredag 19. november

24.11.2010 - Knut André Karlstad


Hagen fratrådte 31. oktober sin stilling som professor ved NHH. Hans største forskningsbidrag har kommet innen offentlig økonomi og teleøkonomi, og det var disse emnene som ble belyst av et utvalgt knippe fagfolk. Blant dem var tidligere toppsjef i Telenor, Tormod Hermansen. Han roste Hagen for å ha bidratt med viktig og banebrytende forskning da det gamle telemonopolet falt på 1990-tallet.

- I Televerket hadde vi lang erfaring med å drive forskning. Det var et ingeniørdrevet system. Økonomene fant seg ikke til rette. Men vi fant ett miljø: NHH og SNF. Vi var ikke så opptatt av hva de ville forske på, men at de kom i gang med forskning som kunne reise problemstillinger. Hvordan skal et slikt nytt marked komme til, hvordan skal vi som aktør forholde oss? Myndighetene trengte også denne kunnskapen, sa Hermansen.

Samarbeidet mellom Telenor og SNF resulterte blant annet i telestipendiatprogrammet, som produserte hele ni doktorgrader fra 1996 til 2008. Samtidig gikk Telenor fra å være nasjonal monopolist til å bli et verdensledende telekonsern i et nyliberalisert marked.

Tormod Hermansen
- Jeg skal snakke om noe som knytter Kåre og andre forskere til en spennende reise gjennom telehistorien i Norge, sa Tormod Hermansen.
Foto: Knut André Karlstad

- Det er hyggelig at man med Telenor, som med utgangspunkt i norsk forskning og kapital, skapte en bedrift som ikke baserte seg på råvarer, men som allikevel "har det". NHH-miljøet har vært veldig viktig for at vi i Norge har fått et internasjonalt grep om dette markedet, som er bedre enn i de aller fleste land, fortsatte Tormod Hermansen.

Målet var at forskningen ikke bare skulle komme Telenor til gode, men at også myndigheter og konkurrenter skulle dra nytte av ny kunnskap om et komplisert marked i stadig endring.

- Vi mente det var nyttig både for oss og konkurrentene. Vi kunne være med og stimulere forskning fra et helt nytt område. Vi var så tidlig ute at våre miljøer ble ledende i global sammenheng. I tillegg hadde vi et ønske om at forskningen skulle gi oss et bidrag til vår internasjonale ekspansjon, forklarte Hermansen.

Viktig bidragsyter

- Jeg vil påstå at Kåre Petter har vært vår viktigste læremester, sa Hans Henrik Scheel, ekspedisjonssjef i Finansdepartementet, før han gjennomgikk Hagens store bidrag til departementet gjennom årene. Hagen har sittet i en rekke offentlige utvalg og komitéer, og bidratt sterkt til norsk økonomisk politikk. Han har vært en nestor innen skatt og nytte-kostnadsanalyse, ifølge Scheel.

Skattekommisjonen, Steigum-utvalget, Aarbakke-gruppen, Kostnadsberegningsutvalget, modellutvalget og Bergo-gruppen. Oppdragene har vært mange, og ikke helt upreget av politisk spill og kontroverser.

- I Skattekommisjonen satte ikke partiene inn sine viktigste folk. Men etter hvert kom det inn nye medlemmer, herunder Kåre. Den hadde ingen enkel oppgave. Det var et politisk minefelt og en brokete forsamling. Kommisjonen var utsatt for kraftige lekkasjer, noe som medførte en voldsom opphisselse, erindret Scheel.

Allikevel landet prosjektene som regel på beina, med sterke faglige bidrag fra Hagen og NHH-miljøet. Blant annet har departementet nytt godt av å få faglige innspill basert på ny internasjonal forskning og praktiske eksempler fra utlandet.

- Det var en massiv kunnskapsoverføring til oss som satt i departementet den gangen, sa Scheel om Aarbakke-utvalget.

- Helt maks

Instituttstyrer Øystein Thøgersen fikk æren av å oppsummere dagen.

- Når blir en som har studert litt økonomi en ordentlig økonom, med stor Ø? For min generasjon er det etter å ha gjennomført kurset i offentlig økonomi med Kåre på høyere avdeling på NHH. Bak dette kurset skjulte det seg tunge saker, åpnet han, og fortsatte:

- Kåre har vist oss at det ikke er en motsetning mellom følgende tre ting, og avveiningen mellom disse: Å være en sterk akademiker som levere forskning til ledende tidsskrifter, å være en anvendt økonom og å være en økonom som leverer varene for institusjonen og eget institutt, hver dag, hele tiden.

Hovedpersonen selv var overveldet over dagen, som ble avsluttet med middag på Stupet.

- Jeg synes det var et interessant seminar. Helt maks, men litt overveldende med alle talene.

Selv om Kåre Petter Hagen ikke lengre jobber fast for NHH har han flere jern i ilden fremover. Han kommer til å være tilknyttet SNF og prosjekter der, blant annet sitter han i et av utvalgene som jobber med Hardanger-saken, samt i utredningsgruppen for tunnelprosjektet på Stadtlandet.


Telestipendiater
TELESTIPENDIATENE. Professor Kåre Petter Hagen (i midten) omkranset av fire tidligere telestipendiater på NHH: Mette Bjørndal (f.v.), Øystein Foros, Jan Gaute Sannarnes og Endre Bjørndal. Hagen har vært hovedveileder for flere av de ni doktorgradsavhandlingene.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen
Les også:

Telesatsning ga resultater
(Paraplyen, 17.06.2008)



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive