Styreseminar hos storebror

CBS (Foto: Glenn Michale Jonassen)

NHH-styret besøkte nylig "storebror" CBS for inspirasjon i kombinasjon med eget styremøte. To dagers opphold gav tid til både langsiktig perspektiv på strategi og internasjonalisering og til mer presserende styresaker.

14.05.2010 - Tekst: Asle Haukaas Foto: Glenn Michael Jonassen


For å ta styremøtet først: Styret behandlet flere viktige saker, blant annet framtidige budsjetter, tiltak for økt internasjonalisering og ambisjonsnivået for 75-årsjubileet.

NHH-styret i København (Foto: Glenn Michael Jonassen)
NHH-styrets forrige møte fant sted ved CBS i København, og ble kombinert med et styreseminar.

Langtidsbudsjettet var den enkeltsaken styret brukte lengst tid på. Særlig ble det diskutert økte inntektsmuligheter i et bredere perspektiv enn hva etter- og videreutdanningen kan bidra med alene.

Gjennom vedtak gjorde styret det klart at det forventes aktiv handling for å øke NHHs inntekter, sammen med en tettere kobling mellom ressursbruken og de strategiske målene. NHH Executive vil bli invitert til nye strategidiskusjoner med styret.

Under styremøtet ble det gjennomgått slike analyser av områdene kvalitetsutvikling av fag- og studiemiljø, internasjonal synlighet og omdømme, nybygget og rekruttering av fagstab. NHH er pålagt å utføre risikoanalyser gjennom statens økonomiregelverk og føringer fra Riksrevisjonen.

Prorektor Gunnar E. Christensen orienterte styret også om prosessen med å vurdere den administrative organiseringen. Dette er ikke er del av risikovurderingene, men kommer som egen sak senere.

Her ble det varslet noen mindre endringer i administrasjonens oppbygging, men i hovedsak vil sentraladministrasjonen bli videreført som i dag. Eventuelle endringer skal forhandles om med organisasjonene.

Styret fikk presentert Handlingsplan for internasjonalisering og vedtok å sende planen på høring internt på høyskolen. Også innstillingen om norsk som fagspråk er for tiden ute til høring. Begge disse planene skal tilbake til styret etter høringsrunden.

Styret bevilget 4,2 millioner kroner til markeringen av 75-årsjubileet. Av dette er 2,3 mill. kroner utgifter til jubileumsuken i september 2011 med blant annet offisiell markering i Haakonshallen, æresdoktorpromosjon, fest for studenter, ansatte og naboer med mer.

Styret ønsker å bruke jubileet til å markere NHH godt, og helst med flere "wow" - opplevelser som er egnet til å vekke begeistring.

Rektor Jan I. Haaland gav som vanlig også styret en rekke orienteringer om blant annet gjennomførte og framtidige arrangementer samt aktuelle saker som Handlingsromutvalgets innstilling. Viserektor Mette H. Bjørndal presenterte utviklingen i NHHs forskningsproduksjon.


Ragnar Fagereng (Foto: Glenn Michael Jonassen)
Direktør Ragnar Fagereng rapporterte om den beste avkastningen i NHH-fondenes historie med 10-11 prosent avkastning sist år.

Direktør Ragnar Fagereng rapporterte om den beste avkastningen i NHH-fondenes historie med 10-11 prosent avkastning sist år. Dette gjør det mulig å være mer ekspansiv og bruke midler fra fondene til jubileet.

Motivasjon fra storebror

I tillegg til selve styremøtet ble det som nevnt også holdt et styreseminar med presentasjon av aktiviteter og organisering ved CBS.

Programmet ble innledet med en grundig orientering om danskenes internasjonaliseringsstrategi ved dekan Dorte Salskov-Iversen. Her fikk styret en rekke punkter å tenke over. Danskene ser på CEMS-samarbeidet som viktig, men satser bredere enn NHH på flere allianser.

Styret ble inspirert av CBS sin sterke satsing på verden utenfor Europa, og da særlig allianser og samarbeid med Asia. Eksempelvis viste danskene til at kinesiske næringslivsledere kommer til CBS og Cambridge University gjennom et samarbeid mellom lærestedene og det kinesiske partiapparatet om et topplederprogram.

Også flere akkrediteringer utover EQUIS er viktig for CBS. Felles doktorgradsprogram innen CEMS er noe NHH og CBS samarbeider om, på samme måte prioriterer begge handelshøyskolene doble grader sammen med fremragende institusjoner i andre land.


Finn June Jensen (Foto: Glenn Michael Jonassen)
Styremedlem Finn Junge Jensen var rektor ved CBS fra 1987 til 2009.

Rektor ved CBS gjennom en mannsalder, og nå styremedlem ved NHH, Finn Junge-Jensen, fortalte om hvordan og hvorfor danskene hadde skiftet til engelsk navn og hvor fornøyde de var med det.

Det førte til mange kreative spekulasjoner om nytt engelsk navn for NHH, men heller ikke mer enn det.

I gang med strategiprosess

CBS er i gang med en strategiprosess som skal avsluttes i august. Birthe Thomsen, som nylig ble ansatt som prosjektsjef for prosessen, fortalte om hvordan ledelsen har fått innspill fra over tusen personer blant ansatte, studenter, alumni m. fl.

Ut fra disse innspillene er det utarbeidet fem styrende prinsipper som nå bearbeides videre i grupper med til sammen 75 representanter fra ulike deler av CBS.

Rektor Johan Roos ville ikke si noe om ambisjonene for den nye strategien.

- Det er for tidlig i prosessen, mente han.

Roos, som ble ansatt som rektor for under ett år siden, var opptatt av å unngå ord som "visjon", og kalte i stedet det arbeidsgruppene nå jobbet med for et "manifest".

Han understreket viktigheten av bred forankringen ved CBS og at han ikke ville forskuttere resultatene av prosessen. Derfor må alle som er interesserte i resultatet vente til august.


Lektor Mogens Bjerre, CBS (Foto: Glenn Michael Jonassen)
Lektor Mogens Bjerre forklarer NHH-styret om hvordan en ny og mer fleksibel plattform for Executive og MBA-utdanninger skal bygges opp ved CBS.

Lektor Mogens Bjerre orienterte NHH-styret om CBS' strategi for executive-utdanning og bedriftsrelasjoner knyttet til dette området.

Styret fikk innsyn i CBS sine erfaringer både med fulltids- og deltids-MBA og hvordan en søker å sy sammen en ny og mer fleksibel plattform for slike utdanninger.


Direktør Hanne L. Andersen, CBS Learning Lab (Foto: Glenn Michael Jonassen)
Direktør Hanne L. Andersen ved CBS Learning Lab orienterte om hvordan senterets over 20 faste ansatte støtter kvalitetsutvikling i undervisningen ved CBS og hvilke forskningsaktiviteter senteret deltar i.

Styremedlemene besøkte også CBS Learning lab og ble vist rundt i nybygget "Kilen" som kombinerer institutt- og studentlokaler.

Nylig har også rektor, direktør og dekaner flyttet over i dette bygget og blitt samlokalisert.

Siste del av styreseminaret var et opplegg fra sjefskonsulent Leif Hansen ved CBS Bibliotek om forskningsregistrering og kvalitet i slike prosesser, samt såkalte open access-arkiver (tilsvarende BORA ved NHH).

Seminaret ble avsluttet med hyggelig norsk-dansk middag i gangavstand fra CBS.


Kilen, CBS (Foto: Gelnn Michale Jonassen)
NHH-representantene fikk blant annet en omvisning i CBS' nybygg, Kilen.

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive