Frøystein Gjesdal 60 år

Frøystein Gjesdal (Arkivfoto: Kristian T. Marthinsen)

Professor Frøystein Gjesdal fyller 60 år søndag 9. mai.

07.05.2010 - Red.


Frøystein Gjesdal, en av de mest markante professorene ved NHH, fyller 60 år 9. mai.

Gjesdal tok siviløkonomeksamen ved NHH i 1971, avla høyere avdelingseksamen samme sted i 1974 og tok Ph.D.-graden ved Stanford University i 1979.

Etter å ha vært ansatt som førsteamanuensis ved NHH ble han i 1983 utnevnt til dosent og i 1986 til professor i bedriftsøkonomi.

Han har vært gjesteprofessor ved Stanford University, Yale University, London School of Economics og University of Florida. Administrativt ved NHH har han hatt en rekke tillitsverv, bl.a. som mangeårig instituttstyrer og medlem av Kollegiet (styret).

Gjesdals forskningsinteresser er brede og varierte. Allerede like etter doktorstudiet i USA ble han internasjonalt anerkjent etter viktige bidrag i feltet prinsipal - agent teori.

Et annet forskningsområde er regnskap, hvor han har anvendt sine analytiske evner til å utlede løsninger på praktiske problemstillinger.

Han var for eksempel med å utvikle regnskapsregler og skatteregler for valuta. Prosedyren for praktisk gjennomføring har vært skatteforskrift i 25 år og overlevd flere skattereformer.

Også innen området lønnsomhetsmåling og verdivurdering har han gitt betydelige bidrag til teoriavklaring og praktisk anvendelse.

Det siste tiåret har han igjen engasjert seg sterkt i regnskapsregulering og kontroll. Han var medlem av utvalget for evaluering av regnskapsloven og er leder av ekspertutvalget som gir råd til Regnskapstilsynet i spørsmål om internasjonale regnskapsstandarder.

Frøystein Gjesdal har publisert en rekke artikler i ledende internasjonale tidsskrifter. Disse blir ofte sitert og henvist til og har gitt ham stor internasjonal anerkjennelse.

Han er også aktiv som medredaktør og evaluerer i en rekke nasjonale og internasjonale tidsskrifter.

Det er usedvanlig høy kvalitet som kjennetegner alle faglige aktiviteter som Gjesdal er involvert i. Han er en sjeldent dyktig veileder på alle nivåer og han har hatt vesentlig betydning for rekrutteringen til det akademiske miljøet ikke bare på NHH, men i hele Skandinavia.

Videre har Gjesdal hatt stor betydning for utviklingen av så vel Finansanalytikerstudiet som Masterstudiet i regnskap og revisjon.

Det er svært mange som ønsker Frøystein Gjesdal til lykke med dagen.

Kolleger og venner ved NHH


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive