Disputas: Mer effektivt kraftmarked

Lars Magne Nonås

Lars Magne Nonås disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 14. mai med avhandlingen "Optimization topics within power markets, inventory systems with transshipments and election systems." In English

11.05.2010 - Red.


I avhandlingen bidrar Lars Magne Nonås til å utvikle nye beregningsmodeller for blant annet kraftmarkedet.

Til grunn for kraftprisen ligger det komplekse matematiske beregninger.

Prisen på den nordiske kraftbørsen (Nord Pool Elspot) er basert på etterspørsel, tilbud og begrensinger i overføringsnettverket. Dette gir forskjellige priser i ulike deler av landet, derav sonepriser/områdepriser.

Lars Magne Nonås analyserer de samfunnsøkonomiske virkningene av soneprisberegningene ved Nord Pool Elspot og sammenligner med en alternativ modell.

Utgangspunktet er at det fysiske overføringsnettverket setter begrensninger på hvilken lastflyt som er mulig å gjennomføre. Basert på etterspørsel og tilbud vil det oppstå flaskehalser eller begrensinger i nettverket.

Måten flaskehalsene håndteres på har stor betydning for hvor effektivt markedet fungerer, mener Nonås.

I avhandlingen argumenterer han for en prismodell hvor en i større grad bruker tilgjengelig informasjon direkte i beregningsgrunnlaget. Dette gir en bedre håndtering av flaskehalser og et betydelig forbedret samfunnsøkonomisk overskudd.

I avhandlingen, som på et overordnet plan handler om modellering og optimering av komplekse matematiske problemer, bruker Nonås også nye optimeringsmodeller på transport- og lagersystemer, samt valgsystemer.

Lars Magne Nonås er født og oppvokst i Bergen, og ble cand.scient. ved institutt for informatikk på Universitet i Bergen i 2002.

Han er bosatt i Bergen og ble i 2002 ansatt som stipendiat ved Institutt for foretaksøkonomi ved NHH. Siden 2007 har han vært ansatt i Norsk Marinteknisk Forskningsinstitutt (Marintek).

Tema for prøveforelesningen: "Methods for assigning losses to agents in electricity markets"
Tid og sted: Fredag 14. mai 2010 klokken 10.15

Avhandlingens tittel: "Optimization topics within power markets, inventory systems with transshipments and election systems"
Tid og sted for disputasen: NHH, Fredag 14. mai 2010 klokken 12.15 i Karl Borchs Auditorium

Hovedveileder: Professor Kurt Jörnsten, NHH

Bedømmelseskomité:
Professor Alf Kimms, University of Duisburg-Essen (leder)
Professor Em. Thorkell Helgason, Advisor at the Office of the Parliament of Iceland
Dr.ing. (PhD) Nina Detlefsen, Energinet.dk


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive