Skal vurdere konkurranseloven

Professor Lars Sørgard (Foto: Hallvard Lyssand)

Professor Lars Sørgard er blant medlemmene i et regjeringsoppnevnt utvalg som skal gå gjennom konkurranseloven og vurdere om det er behov for endringer.

21.12.2010 - Hallvard Lyssand


Den nåværende Konkurranseloven trådte i kraft i 2004. Siden har det vært en betydelig utvikling innen konkurranserett og -politikk både i Norge og internasjonalt.

Etter påtrykk fra blant andre NHO har regjeringen ved fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud bestilt en bred gjennomgang av konkurranseloven. Et uttalt mål er å få på plass et regelverk som er bedre tilpasset internasjonal lovgivning på feltet, og da særlig innenfor EØS-området, slik at det blir enklere å håndheve konkurranseregler over landegrenser.

I statsråd sist fredag ble det utnevnt et ekspertutvalg bestående av fem jurister og to økonomer som skal gå gjennom loven og komme med forslag til endringer.

Blant medlemmene er NHH-professor og tidligere sjeføkonom i Konkurransetilsynet, Lars Sørgard.

- Behovet for endringer av konkurranseloven har vært diskutert i lang tid. Norge har for eksempel egne regler når det gjelder inngrep mot fusjoner og oppkjøp, og dette blir trolig et viktig tema, sier Sørgard.

- Kanskje kan vi ha noe å lære av EU på dette området?

Sørgard peker videre på at det i Norge er svært lav terskel for hvilke fusjoner og oppkjøp som skal meldes inn til Konkurransetilsynet.

- En konsekvens er at det blir svært mange meldinger. Spørsmålet er om det kan være aktuelt å heve terskelen for hva som skal meldes inn av fusjoner og oppkjøp, sier han, og konkluderer:

- Uansett blir utvalgsarbeidet en interessant kombinasjon av økonomi og juss, og en spennende oppgave.

Utvalget skal levere sin innstilling innen 1. februar 2012.

Utvalget:
Professor Erling J. Hjelmeng (leder)
Avdelingsdirektør Jostein Skaar
Seniorrådgiver Birgitte Istad
Professor. Lars Sørgard
Underdirektør Anne Beate Saga Hammerstad
Advokat Beret Sundet
Advokat Mona Søyland


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive