Cristin erstatter ForskDok

Cristin (logo)

I løpet av 2011 skal det nye felles forskningsdokumentasjonssystemet Cristin innføres ved universitets- og høyskoler, i instituttsektoren og i de regionale helseforetakene. In English

08.12.2010 - Red./Biblioteket


Current Research Information System In Norway - forkortet Cristin - lanseres formelt 1. januar 2011. Systemet skal blant annet tilby en samlet oversikt over all offentlig finansiert forskning i Norge.

NHH har som de fleste av høyskolene i landet benyttet ForskDok for registrering av forskningsaktivitet, mens universitetene i stor grad har benyttet Frida.

Fra neste år vil vi få et nytt, felles system som også vil omfatte forskningsaktiviteten i helseforetakene og instituttsektoren.

Cristin skal bli enklere for den som rapporterer, og skal samtidig være enklere når det kommer til synliggjøring av forskningen.

Ikke bare registrering av forskning

Cristin skal overta en rekke nye oppgaver i forhold til ForskDok, og er således også navnet til forvaltningsorganet for samarbeidstiltaket.

I tillegg til å være stedet man registrerer all forskningsaktivitet, skal Cristin også ha det nasjonale ansvaret for å fremforhandle lisensavtaler og konsortieavtaler på vegne av institusjonene.

Arbeidet for å fremme åpen tilgang (Open Access) til norsk offentlig finansiert forskning vil ligge hos Cristin, etter at NORA-samarbeidet vil bli avsluttet den 31. desember 2010.

Cristin er opprettet som et § 1-4 nr. 4 organ etter universitets- og høyskoleloven med eget styre. Styret, under ledelse av Curt Rice, har det faglige ansvaret for virksomheten, mens Universitetet i Oslo er vertsorganisasjon.

Cristin ved NHH

Cristin skal i disse tider få overført data fra ForskDok-basen vår. I tillegg er vi i gang med å fylle opp Cristins institusjonsregister med data fra NHHs systemer. Vi vil ende opp med et forfatterregister basert på vårt eget personalsystem, samt data fra andre institusjoner.

Biblioteket har tatt en grundig gjennomgang av de ForskDok-registrerte postene for årets vitenskapelige produksjon. Hvis vi legger fjorårets tall til grunn, ser det ut til at vi har fått inn over tre fjerdedeler av bidragene, mot vanligvis rundt halvparten.

Det er en gledelig utvikling; spesielt siden årets rapportering må forholde seg til litt andre frister enn vi er vant til.

Rapportering av forskningsaktivitet for 2010 skal helt og holdent skje via Cristin. Alle poster som nå ligger i ForskDok, vil importeres til Cristin i løpet av februar måned.

Vi vil derfor slutte å ta imot nye ForskDok-registreringer den 31. januar 2011.

Har du en ny publikasjon som må registreres etter denne datoen, må vi vente til Cristin er operativt for å få registrert.

Ansatte som kommer fra et av universitetene vil sikkert kjenne seg igjen i Cristin som bygger på Frida.

Alle andre kan inntil videre slå seg til ro med lovnaden om at det hele skal bli "svært enkelt" med økt bruk av importdata.

Ved NHH er det biblioteket som har tatt på seg rollen som produkteier for Cristin, og alle spørsmål kan rettes til Fredrik Kavli ved biblioteket.

Vi tar sikte på å gjennomføre introduksjonskurs/seminar for alle ansatte i løpet av februar.

Les mer om Cristin på http://cristin.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive