- Mangfold og kvalitet gir personlig utvikling og nødvendig kunnskap

Immatrikulering 2010 (Foto: Eivind Senneset)

- For å løse de globale utfordringene vi står overfor trengs nytenkende og høyt utdannede mennesker som kan bidra. NHH står for mangfold og kvalitet, og gjennom deltakelse og utvikling i studiemiljøet her vil dere få kunnskaper som trengs, sa NHH-alumni og konsernsjef i Storebrand, Idar Kreutzer, da han talte til de nye studentene under immatrikuleringen.

16.08.2010 - Tekst: Hallvard Lyssand Foto: Eivind Senneset


Aulaen var fylt til randen mandag formiddag da NHH med rektoratet i spissen markerte starten på det nye akademiske året. I salen satt både inviterte gjester fra politikk og næringsliv, og ikke minst over 600 nye studenter som skulle ønskes velkommen.

Rektor Jan I. Haaland kunne konstatere at årets immatrikulering trolig var den største noen sinne.

På programmet stod som vanlig alt fra kor- og klavermusikk, via taler og presentasjon av siste års doktorander, til selve immatrikuleringen der samtlige nye studenter håndhilser på enten rektor eller prorektor.

- Dette er en festdag for dere og en festdag for oss. Vi markerer starten på det akademiske året, og for dere begynner en ny fase i livet. Dere er nok spente og nervøse, men dere vil fort bli akklimatiserte som NHH-studenter, og både stab og medstudenter står klare til å ta imot dere og informere om alt, lovet rektor.

Høye forventninger

Rektor Jan I. Haaland (Foto: Eivind Senneset)
Rektor Jan I. Haaland.

Haaland understreket at studentene betyr svært mye for NHH, og at forholdet mellom institusjonen og studentene er preget av gjensidig høye forventninger.

Videre fastslo han at NHH i hele sin snart 75-årige historie har utdannet folk til viktige samfunnsposisjoner, at ambisjonen om å være til nytte og en pådriver for samfunns- og næringsutvikling fortsatt står fast og at alle må bidra om NHH skal nå sine ambisiøse mål.

- Dere studenter spiller en sentral rolle i utviklingen av høyskolen - også etter endt utdanning, understreket Haaland.

Han påpekte at kravene for å komme inn på NHH er høye og at de som kommer inn har et utmerket grunnlag, men at det også må hardt arbeid til for å lykkes.


Yngrebølge

Immatrikulering 2010, salen (Foto: Eivind Senneset)
Over 600 nye bachelor- og masterstudenter ble immatrikulert ved NHH mandag.

Haaland benyttet anledningen til å minne om at høyere utdanning i Norge blir truffet av en yngrebølge, og at konsekvensen er at mange unge ikke får studieplass til tross for at de er kvalifiserte.

- Dette opptar meg i egenskap av UHR-leder og det bør oppta flere. Om vi faktisk skal leve av kunnskap i fremtiden slik det blir hevdet, må det satses på nye studieplasser, sa han.

Haaland påpekte at de som blir utdannet i dag vil være med å påvirke utviklingen i verden, og at universitet og høgskoler på hele planeten er opptatt av hvordan de kan utdanne verdensborgere som kan bidra til å løse globale problem.

Han oppfordret alle til å vurdere hvordan de mange mulighetene NHH gir kan benyttes til beste for både dem selv og for samfunnet.


Mangfold og kvalitet

 Idar Kreutzer (Foto: Eivind Senneset)
NHH-alumni og konsernsjef i Storebrand ASA, Idar Kreutzer.

Rektor Haaland introduserte årets hovedtaler som et levende eksempel på at NHH utdanner personer til sentrale verv.

Storebrands konsernsjef Idar Kreutzer er siviløkonom fra NHH og leder Næringslivskomiteen som er opprettet i forbindelse med 75-årsjubileet i 2011.

- Dere ser helt strålende ut der dere sitter. Bare å se på dere gir meg fremtidstro, innledet Kreutzer.

Han oppfordret de nye studentene til å bruke studietiden til både faglig og ikke minst personlig utvikling.

- Her har dere tilgang på en fremragende fagstab og et aktivt studentmiljø. Mangfold og kvalitet er to kjennetegn ved NHH, og derfor finner dere NHH-ere i alle posisjoner, sa Kreutzer.

Blant dem han studerte sammen med finns det folk som senere er blitt kunnskapsminister, forsvarsminister og Statoilsjef, men også en fremtredende orkesterdirigent og en svært suksessrik krimforfatter.

- Det er ingen grunn til å tenke for snevert når dere skal velge studieretning, sa Storebrandsjefen.


Massive utfordringer

Kreutzer er opptatt av bærekraftig utvikling og deltar i internasjonale lederforum som diskuterer løsninger på globale utfordringer.

Han konstaterte at vi har spennende tider med enorme utfordringer i vente, for eksempel i form av stor befolkningsvekst, at dette vil påvirke både forretningsdrift og våre personlige valg.

- Om utfordringene knyttet til bærekraftig utvikling skal kunne takles er utdanning sentralt. Det er et stort flertall av næringslivsledere globalt enige i. Det trengs nytenkende, høyt utdannede mennesker som kan bidra, og gjennom deltakelse og utvikling i studiemiljøet ved NHH vil dere få de egenskapene som arbeidsgivere trenger, sa Kreutzer.

Trenger tillit

Finanstoppen tok også opp ledelse, blant annet i lys av finanskrisen.

- Mange av dere vil få lederansvar på ulike nivå, og ledelse er viktig både for utviklingen til de som blir ledet og for virksomheters evne til å nå sine mål, sa Kreutzer.

Han fastslo at finanskrisen bærer med seg grunnlag for læring på mange felt, og at dårlige ledelse er en del av årsaken til situasjonen som oppstod.

- Finansnæringen selger dypest sett tillit, og når tilliten svikter er det alvorlig, understreket Kreutzer.

Han mente likevel at tilliten til den norske bransjen og dens 46.000 ansatte er god, men understreket at transparens og åpenhet er viktig for å bevare tilliten.

- Lytt til deg selv

Immattrikulering 2010 (Foto: Eivind Senneset)
Samtlige nye studenter ble som vanlig ønsket velkommen til NHH med et håndtrykk fra enten rektor eller prorektor.

- Gode ledere har respekt for andres kunnskap, ser den enkelte og bidrar til kreativ tenkning. Jeg gleder meg til å se dere igjen som ledere og i sentrale samfunnsroller, sa Kreutzer.

Han oppfordret studentene til å bruke tiden på NHH til å bli kjent med seg selv og til å lytte til seg selv når de skal ta sine valg.

- Finn de gangene der du jobber uten å merke at tiden går. Det du liker er trolig det du blir best til, rådet Kreutzer.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive