Teselskaper

Kommetar: Når jeg hører om teselskaper, tenker jeg på eldre damer sittende rundt et bord. Noen har jomfruhinnen fortsatt i behold, skriver Rögnvaldur Hannesson i sin faste kommentar i E24 28. april 2010.

28.04.2010 - Rögnvaldur Hannesson


De strekker lillfingeren ut i den tomme luft mens de holder i tekoppen og snakker dannet, på Oxford-engelsk.

De amerikanske teselskapene vi har hørt en del om i det siste er meget annerledes. Debestår hovedsakelig av middelaldrende og eldre hvite menn. De er meget sinte og snakker som oftest i store bokstaver. Noen ganger er de bevæpnet.

Deres sinne retter seg særlig mot president Obama og hans helsereform. Det er både pussig og avslørende. Pussig fordi Obama har markert seg som samarbeidets og den gyldne middelveis mann. Han la seg i selen for å få oppslutning fra det republikanske parti om sin helsereform.

I siste liten måtte han oppgi disse bestrebelser og samle kreftene for å få helsereformen vedtatt, og det holdt med et nødskrik. Pussig også fordi selv om Obamas helsereform nok må antas å øke den amerikanske regjerings utlegg, var det under hans republikanske forgjenger som de amerikanske statsfinanser gikk helt av skaftet.

Vi hørte ingenting fra teselskapene den gangen. «Gi oss landet vårt tilbake,» skriker man i de amerikanske teselskaper

Obamas selvbiografi gir et bestemt inntrykk av en hvit middelklasseamerikaner med sort hudfarge. Sånt kan føre til forviklinger, og det fikk jo Obama erfare. Men at han kunne bli president er selvsagt verre enn verst for dem som mener at den hvite rase er et slags herrefolk. «Gi oss landet vårt tilbake,» skriker man i de amerikanske teselskaper. Slik skriker gjerne de som har mistet noe av sine privilegier.

Dette har vi mange eksempler på i historien. I mellomkrigstiden mente mange tyskere at ersaillestraktaten fratok landet deres sin rettmessige plass som ett av verdens ledende. I årene før den første verdenskrig så de tysktalende i det habsburgske imperium sin stilling truet. De var et desidert mindretall, og andre nasjonaliteter fikk større innflytelse somfølge av økte demokratiske rettigheter.

Av den slags blir det grasrotsbevegelser, og de amerikanske teselskaper er en av dem. Er så alt det som kommer fra «grasrota» nødvendigvis godt? Det er lenge siden nu at jeg drev med hagearbeid, men jeg husker at ugress også hadde røtter og man måtte passe godt på at det ikke overtok hele plenen.

Det er alltid noen som vet å utnytte grasrotbevegelsene for alt de kan være verdt. I årene før den første verdenskrig, da det tysktalende mindretall så sin stilling truet, observerte en ung østerriker den politiske scene i Wien. Han tok lærdom av dette og nedtegnet senere sine tanker i en bok som både var en selvbiografi og et politisk manifest.

Han skrev bl.a.: «Jeg forstod den forferdelige åndelige terror som denne bevegelse (sosialdemokratene) innebar for bourgoisien på et bestemt signal utløser den (sosialdemokratene) et skred av løgner og ondskapsfulle rykter mot den motstander som synes mest farlig, til den som blir rammet får et nervøst sammenbrudd. Denne taktikk er basert på nøyaktig beregning av alle menneskelige svakheter og vil med matematisk sikkerhet gi resultat. Drivkraften bak alle de store religioner og politiske bevegelser i historien har vært det talte ords magi. De store masser vil kun la seg bevege av det talte ord.»

Den unge østerriker hette Adolf Hitler.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive