Terje Hansen 70 år

Terje Hansen (Arkivfoto: Eivind Senneset)

Søndag 18. oktober fyller professor emeritus Terje Hansen 70 år.

16.10.2009 - Red.


I nesten hele sitt yrkesaktive liv har Terje Hansen vært ansatt ved Norges Handelshøyskole. Høy aktivitet, stort engasjement, imponerende innsikt og forbløffende intuisjon har vært Terjes varemerker i alle år, nå også i rollen som "pensjonist". Han har mer enn de fleste satt sitt preg på NHHs profil og virke.

Terje tok siviløkonomeksamen ved NHH i 1963. Han tilhører den generasjonen talenter som professor Karl Borch oppfordret til å reise til USA for å ta doktorgrad. For Terjes vedkommende skjedde det ved Department of Economics ved Yale. Her samarbeidet Terje spesielt med sin veileder Herbert Scarf og senere nobelprisvinner Tjalling Koopmans. Dette samarbeidet resulterte blant annet i at Herbert Scarf og Terje Hansen sammen utga monografien "The Computation of Economic Equilibria". Dette arbeidet ble belønnet med Lanchester Prize, en pris som så vidt vi vet ingen andre skandinaver har mottatt. Studiene i USA ga Terje verdifulle kunnskaper som har vært særdeles nyttige i arbeidet med å gjøre NHH til en internasjonal vitenskapelig høyskole. Terjes forskning ga NHH internasjonal synlighet og bidro til at publiseringer på høyt internasjonalt nivå ble etablert som målestokk for god forskning.

Terje Hansen har utmerket seg på alle nivåer innen utdanning; som foreleser, som kursentreprenør, som fagbokforfatter og som studieutvikler. Arbeid med utviklingen og gjennomføringen av to av høyskolens mest populære kurs gjennom tidene har medført at Terjes tanker og resonnementer er blitt sentrale elementer i den kunnskap studentene har brakt med seg etter endt studium ved NHH. Gjennom boken "Personlig Økonomi" (med Knut Boye), som er solgt i mer enn 100 000 eksemplarer, har mye av kunnskapen blitt formidlet til et langt bredere publikum enn NHHs studenter. Terje ledet videre studieplankomiteen i 1975 som la grunnlaget for oppdeling av siviløkonomstudiet i to avdelinger. Denne oppdelingen viste seg å bli meget vellykket og har i stor grad bidratt til at siviløkonomstudiet har opprettholdt sin sterke posisjon i en periode hvor konkurransen om de beste studentene er blitt stadig hardere. I 2004 ble Terje tildelt NHHs pris for fremragende lærerinnsats.

I næringspolitikken er det særlig subsidier og skatt som har engasjert Terje. Hans synspunkter har ofte vært provoserende. Først hans konklusjoner i 1970- og 80-årene om at den kraftintensive industriens lønnsomhet skyldtes subsidierte kraftpriser og at subsidiene burde avvikles. Nå er det debatten om formuesskattens plass og utforming i det norske skattesystemet som opptar Terje sterkt. Sentrale næringslivsinteresser har vært knyttet til begge spørsmål, og debatten har vært hard. Terjes debattstil har også bidratt. Han tenker, snakker og regner fortere enn de fleste. Hans beregninger er ofte gjort i hodet eller "på baksiden av en konvolutt", andre ganger ligger det detaljerte og omfattende beregninger til grunn for hans konklusjoner.

Terjes engasjement i NHH-miljøet internt gjenspeiler hans interesse for nærings- og samfunnsøkonomiske spørsmål. En god handelshøyskole må spille aktivt med i utviklingen av det samfunnet den skal betjene. Dette må farge både fagkrets og organisasjon. Ingen som noen gang har sittet i en komité sammen med Terje kan ha unngått å få føle det. Hans innsats i og for siviløkonomstudiet er allerede nevnt. Han var også sentral i etableringen av høyere avdelings studium, som senere la grunnlaget for NHHs nåværende doktorgradsprogram. For å styrke NHH-miljøets påvirkingsmuligheter i aktuelle nærings- og samfunnsøkonomiske saker var han også pådriver i etableringen av SAF, forløperen til SNF, NHH-miljøets senter for anvendt forskning.

Det er ikke lett å finne på en gave til godt voksne menn som har alt. NHH-miljøets gave til Terje er et seminar der kolleger og andre samarbeidspartnere diskuterer spørsmål som Terje har vært opptatt av.

Vi gratulerer med dagen og takker for den store innsatsen for NHH gjennom mer enn 40 år.

Jan I. Haaland Per Ivar Gjærum
Rektor NHH Instituttleder


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive