I gang med forprosjekt

Eksisterende bygg og planlagt nybygg ved NHH

Statsbygg har godkjent skisseprosjektet til NHHs nybygg og gitt grønt lys for arbeidet med et forprosjekt. Det betyr blant annet at ulike brukergrupper vil bli dypere involvert i detaljplanleggingen av bygget.

09.10.2009 - Hallvard Lyssand


Publisert 09.10.09 kl. 08. Oppdatert 09.10 kl. 11.45

Siden 2004 har NHH arbeidet med planer for et nybygg til erstatning for lokalene høyskolen leier i Merinobygget.

Målet er å få på plass et påbygg sør for eksisterende bygningsmasse.

Det hele skal realiseres gjennom den såkalte kurantbyggordningen med Statsbygg som utbygger og eier, og NHH som leiertaker for ca. 30 mill. kroner i året.

NHH-nybygg (Ill.: Link Signatur)
Slik ser arkitektfirmaet Link Signatur for seg NHH-nybygget fra sørlig fugleperspektiv (Se en større versjon av bildet på slutten av saken). (Ill.: Link Signatur)

Skisse, forprosjekt, prosjektering

For å slippe til innenfor kurantbyggordningen må et prosjekt oppfylle en rekke krav. Blant annet er kostnadsgrensene svært klare, og byggeprosjektet er en flertrinnsrakett av ulike godkjenningsnivå.

Tidlig i sommer fikk Statsbygg overlevert et såkalt skisseprosjekt fra arkitektfirmaet Link Signatur med flere.

- Skisseprosjektet er nå godkjent, og vi har fått grønt lys til å gå i gang med et forprosjekt. Forprosjektet skal også til vurdering hos Statsbygg, og ifølge planen skal deres konklusjon være klar ved utgangen av januar 2010. Om vi får nytt grønt lys da, kan vi gå i gang med selve detaljprosjekteringen og etter hvert byggeprosessen, opplyser leder for Administrativ og teknisk driftsavdeling, Erik Lundberg.


NHH-nybygg, tomt
Det planlagte nybygget skal plasseres sør for dagens bygningsmasse.
Foto: Hallvard Lyssand/arkiv

Fire brukergrupper

Gjennom arbeidet med forprosjektet blir potensielle fremtidige brukere av bygget mer involvert i planleggingen.

- Så langt har vi arbeidet relativt uavhengig av brukerne for å få klarsignal til å bygge. Fra et utgangspunkt på ca. 20000 kvm, er vi nå nede i et fire etasjers bygg på 13000 kvm med en total kostnadsramme på 410 mill. kroner, sier Lundberg.

Her skal etter planen SOL, samfunn, fagspråk, IT-avdelingen, SNF og AFF få plass i de øverste etasjene.

I kjelleren og 1. etasje skal studentene få nye fasiliteter fra lesesaler og kollokvierom til studentforeningskontor. Det er også funnet plass til to store og fire mindre auditorier og et serveringsareal.

I arbeidet med detaljutformingen av de ulike arealene skal fire brukergrupper på til sammen 30 personer fremme ansatte og studenters synspunkt.

Gruppene er titulert Brukergruppe tekniske rom (fire repr.), Auditorier og studentarbeidsplasser (10), Ansattes arbeidsplasser (12) og Servering og uteområder (7).


NHH-nybygg, plan 3. etasje (Ill.: Link Signatur)
Det 13000 kvm store nybygget får kjeller og tre etasjer. Studentene får de to nederste nivåene, mens de to øverste etter planen skal huse instituttene SOL, Samfunn og FSK, samt SNF og AFF. Plantegningen viser et utkast til innredning av tredje etasje. (Ill.: Link Signatur)

Kontorstørrelse

- Vi har hatt et møte med gruppene og presentert dem for rammene vi har fått godkjent og eksisterende forslag fra arkitektene. Tilbakemeldingene er gode, men det er definitivt utfordringer igjen og mange er svært engasjerte, konstaterer Lundberg diplomatisk.

Et potensielt stridstema er kontorstørrelse. De som forlater store kontor kan nemlig ikke regne med å få like mye plass i nybygget.

- Kontorene som er tegnet inn i skisseprosjektet er på 9,8 kvm. Det er ikke små kontor til å være et nybygg i vår sektor, understreker Lundberg.

Blant resultatene av første brukergruppemøte er likevel at det nå blir tegnet nye utkast med større kontor.

Lundberg opplyser at det blir arbeidet med et "demonstrasjonskontor" som skal vise hvordan størrelse, innredning og belysning vil bli i kontorene i nybygget.

Enkeltkontor er heller ikke eneste mulige løsning. For eksempel ønsker AFF å sitte i åpent kontorlandskap.

- For øvrig bør det vurderes om lokalene som blir ledige i høyblokken bør bygges om slik at de største kontorene blir mindre. 24-25 kvm store kontor er i meste laget, sier Lundberg.

Desember 2012?

Parallelt med prosjekteringsprosessen pågår det et reguleringsarbeid som omhandler alt fra byggets plassering i terrenget til parkeringsløsninger for biler og sykler.

Dersom alle prosesser går etter planen kan nybygget stå ferdig i desember 2012. Neste utfordring blir i tilfelle å få flyttekabalen til å gå opp.

At leieavtalen i Merinobygget er forlenget til sommeren 2013 vil trolig bidra til å gjøre dette noe enklere.

De mest drevne flytterne blir etter alt å dømme Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon. Når Paviljongen skal bort for må de trolig på gjesteopphold til Merino til nybygget står klart.


NHH-nybygg, skisse (Ill.: Link Signatur)
Slik ser arkitektfirmaet Link Signatur for seg NHH-nybygget fra sørlig fugleperspektiv. Koblingen til dagens bygningsmasse vil skje ved Dag Cowards auditorium. (Ill.: Link Signatur)
NHH-nybygg, planutkast 3. etasje (Ill.: Link Signatur)
Det 13000 kvm store nybygget får kjeller og tre etasjer. Studentene får de to nederste nivåene, mens de to øverste etter planen skal huse instituttene SOL, Samfunn og FSK, samt SNF og AFF. Plantegningen viser et utkast til innredning av tredje etasje. (Ill.: Link Signatur)

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive