Disputas: Økonomiske svingninger i en åpen økonomi

Jørn Inge Halvorsen

Jørn Inge Halvorsen disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 30. oktober med avhandlingen "Essays on Economic Fluctuations in an Open Economy."

28.10.2009 - Red.


I en vurdering av dagens situasjon har mange høyt profilerte internasjonale forskere påpekt at makroøkonomisk forskning i stor grad har konvergert når det gjelder bruken av metodiske verktøy.

Innenfor konjunkturforskning har dagens forskningsprogram blitt beskrevet å dreie seg om å utvikle empiriske validerte modeller som på en hensiktsmessig måte kan benyttes til kontrafaktisk økonomisk politikkanalyse.

I første kapittel av avhandlingen gis et historisk overblikk over de krefter som har vært bestemmende for utformen av dagens forskningsprogram; forfatteren tar for seg spesielt hvilke stiliserte fakta og deler av økonomisk teori som har drevet denne utviklingen.

De gjenstående kapitlene i avhandlingen består av tre essays, hvor hvert enkelt essay forsøker å gi et bidrag til forskningsprogrammet innefor et område hvor det i dag eksisterer stor uenighet blant økonomiske forskere.

I det første essayet blir et identifikasjonsskjema for identifisering av økonomiske sjokk i empiriske modeller utviklet. Forfatteren argumenter og demonstrerer hvorfor dette skjemaet har egenskaper som kan minske de problemene som er iboende i de tradisjonelle skjemaene som er vært benyttet til identifisering av økonomiske sjokk.

I det andre essayet blir dette identifikasjonsskjemaet benyttet til å belyse spørsmålet om hvordan pengepolitiske myndigheter reagerer på uventet informasjon i utviklingen i realvalutakursen.

For de seks åpne inflasjonsmålstyrende økonomiene som inngår i studien er resultatene klare, og svært forskjellig fra mange tidligere studier. Det oppnås sterk empirisk støtte for at de pengepolitiske myndighetene reagerer hurtig og sterkt.

Videre viser studien resultater i forhold til pengepolitiske sjokk som er overens med Dornbuschs tradisjonelle overskytingshypotese.

I det siste essayet blir porteføljeplassering og risikopremie for nominelle obligasjoner analysert innenfor en teoretisk dynamisk stokastisk generell likevektsmodell for en liten åpen økonomi.

Spesielt tar analysen for seg egenskapene til risikopremien og hvordan denne endres i forhold endringer i sentralbankens pengepolitiske regel.

Det blir argumentert for at disse egenskapene ikke er i tråd med modelleringen av risikopremien som en eksogen stokastisk prosess; en modelleringspraksis som står sentralt i mange av dagens sentralbankers kjernemodeller.

Jørn Inge Halvorsen er utdannet cand. oecon. ved Universitetet i Oslo. Han har en bistilling i forskningsavdelingen i Norges Bank. Halvorsen vært ansatt ved NHH siden 2004.

Tema for prøveforelesning: "Monetary Policy Challenges in Small Open Economies"
Tid og sted: Fredag 30. oktober, 10.15-11.00 i Karl Borchs auditorium

Avhandlingens tittel: "Essays on Economic Fluctuations in an Open Economy"
Tid og sted for disputasen: 12.15 i Karl Borchs auditorium

Bedømmelseskomité:
Førsteamanuensis Gernot Doppelhofer, NHH (leder)
Assistant Professor Luca Sala, IGIER Universita Bocconi
Direktør for Forskningsavdelingen i Norges Bank, Øyvind Eitrheim

Hovedveileder:
Professor Hilde C. Bjørnland, BI

Prøveforelesningen og disputasen er åpne for publikum, og avhandlingen er tilgjengelig ved henvendelse til presse@nhh.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive