Ny sjef i AFF

Mai Vik, Foto: Eivind Senneset

Mai Vik er tilsatt som ny administrerende direktør i AFF. Hun er spesialist på ledelsesutvikling og har veiledet norske ledere i ti år.

09.03.2009 - Sigrid Folkestad/NHH Bulletin


Mai Vik (59) startet i jobben 1. mars og overtok stillingen etter Bjørn Helge Gundersen. Den tidligere fylkesdirektøren og styrelederen i Helse Vest har vært ansatt i AFF siden 1999.

- Etter ti år som konsulent og flere perioder som leder for ulike prosjekter i AFF, kjenner jeg organisasjonen og kundene, og jeg er vel kjent med de utfordringene som ligger i konsulentrollen. Jeg vet hva den krever i ulike sammenhenger. I en kompetanseorganisasjon som vår er dette viktig, både i forhold til medarbeidere og kunder, sier Vik.

Fra 2001 til 2005 var Vik styreleder i Helse Vest.

- Det var krevende og utfordrende. Helse er noe som mange har meninger om, naturlig nok. Det er utrolig inspirerende når du får jobbe sammen med dyktige folk, og det fikk jeg som styreleder i Helse Vest og det har jeg gjort i årene ved AFF. Det vil jeg fortsette med som direktør. Det å få jobbe med en flott organisasjon med faglige tradisjoner og dyktige og kompetente medarbeidere, det gir meg glede og motivasjon til å gå inn i denne stillingen.

Mai Vik kjenner norske toppledere fra Solstrandprogrammet og har jobbet med lederutvikling i flere ulike bransjer. Før Vik tiltrådte stillingen som administrerende direktør var hun sterkt involvert i arbeidet med lederutvikling i domstolene. AFF har i en fireårsperiode samarbeidet med Domstoladministrasjonen, samt alle lagmannsrettene, tingrettene og jordskifterettene for å utvikle lederskapet i den enkelte domstol.

- Det er morsomt å se på den utvikling domstolene har hatt i denne fireårsperioden. Nå framstår domstolene i Norge som det mest veldrevne domstolsapparat i Skandinavia. De har fått ned saksbehandlingstiden og har skjerpet fokus på service og kundebehandling, Norske domstoler preges i økende grad av en større åpenhet mot brukerne og samfunnet. Noe av dette ville kanskje skjedd uten AFFs medvirkning, men noe skal også tilskrives nettopp satsingen på lederutvikling.

Direktøren har hatt mange år med lange arbeidsdager og hyppige reiser. Vik innrømmer at det kan være krevende å være konsulent i AFF.

- Men det jeg har sagt til meg selv er at det er en del av en jobb som jeg er veldig glad i. Jeg har elsket jobben min, og da ser du ikke på det som en belastning. Begynner du å se på alle reisene som en belastning blir det atskillig mer utfordrende. Er det en side ved en jobb du elsker, som gir store muligheter og mye påfyll, så er det annerledes. Jeg tror det handler om hvordan du ser på det og om du trives i jobben, sier Vik.

- Hvordan blir framtiden som ny direktør?

- Jeg har vært leder i flere virksomheter før jeg begynte i AFF og vet en god del om hva den rollen vil innebære. Samtidig er det riktig at hverdagen blir annerledes. Fra å være fulltids konsulent og ute i mange virksomheter, er jeg nødt til å begrense omfanget av konsulentvirksomheten. Samtidig er det viktig å kjenne AFF på pulsen, så jeg kommer fortsatt til å være med i staben på Solstrandprogrammet å jobbe med noen utvalgte kunder som jeg kjenner spesielt godt.

- Du blir ny sjef i starten på et vanskelig år for mange bransjer?

- Jeg tror både 2009 og 2010 kan bli tøffe for mange. Men jeg tror også at dersom vi fortsetter å holde høy kvalitet på det vi leverer, så vil vår ekspertise fortsatt være etterspurt og vi vil være en nødvendig samtalepart for kundene våre. Det er noe at dette som ligger i AFFs tradisjon, den langsiktige relasjonen. Vi vet jo at viktige relasjoner er enda viktigere i økonomisk krevende tider. Vi starter dette året med høye ordrereserver og et overtegnet Solstrandprogram.

Vik er styreleder i Krokeidesenteret AS som tilbyr yrkesrettet utdanning som attføringstiltak og rehabiliteringskurs. Senteret er drevet av LHL. Flere ville ha Vik som leder i styret på grunn av hennes bakgrunn fra trygde- og helsesektoren.

- Men så er det en annen historie. Jeg trådte mine barnesko på det senteret. Min far var med på å stifte Tuberkuløses Hjelpeorganisasjon som sto bak senteret. Mennesker som hadde hatt tuberkulose var utestengt fra mange type jobber på grunn av frykt for smitte, og yrkesskolen hjalp mange av dem ut i arbeidslivet igjen, forteller Vik.

- Nå er dagene som seniorkonsulent over. Hvordan blir det?

- Da har jeg ikke lenger den friheten som konsulentjobben gir. Er du leder, er du det 24 timer i døgnet 365 dager i året. Som konsulent kan du nyte livet etter 14 dager med intens arbeidsinnsats.

- Men da får du ikke ta de viktige avgjørelsene og bestemme selv?


- Det er akkurat det. Men jeg hadde ikke tenkt meg inn i denne posisjonen. Det var noen som spurte, og da var det tid for dette også, avslutter Vik.

Den nye direktøren i AFF har ledergrupper, teamutvikling, coaching, ledere, ledelsesutvikling, styreutvikling og konflikthåndtering som spesialområder.
Mai Vik var fylkesdirektør ved Fylkestrygdekontoret i Hordaland og prosjektleder for Trygdeetatens lederutviklingsprogram fra 1994 til 1999. Før det var hun direktør ved Bergen Trygdekontor og personal- og organisasjonssjef i Bergen kommune, helse- og sosialavdelingen. På åttitallet jobbet hun som prosjektleder for den såkalte Desentraliseringsreformen i Bergen kommune.

Mai Vik, Foto: Eivind Senneset
Mai Vik har tratt over som administrerende direktør i AFF.
Foto: Eivind Senneset


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive