Kriser og mikrokreditt i nytt NHH Bulletin

NHH Bulletin nr.1 2009

Årets første NHH Bulletin er akkurat kommet fra trykkeriet. Ett hovedtema i 1/2009 er et banebrytende forskningsprosjekt i Tanzania der to NHH-professorer systematisk evaluerer effektene av opplæring av mikrokredittklienter. Krisen i verdensøkonomien er naturlig nok et annet viktig tema i årets første blad fra NHH, AFF og SNF.

12.03.2009 - Sigrid Folkestad


Millioner av fattige mennesker verden over mottar mikrokreditt. Mange går gjennom obligatoriske kurs i forretningsdrift, men ingen vet sikkert hvilke virkninger slike kurs har. Før nå.

Mikrokreditt, forskningsprosjekt Rashid Malima, Bertil Tingodden og Kjetil Bjorvatn
PRIDE-direktør Rashid Malima med NHH-professorene Bertil Tungodden (t.v.) og Kjetil Bjorvatn.
Foto: Sigrid Folkestad

Ikke lenger business as usual

Professorene Bertil Tungodden og Kjetil Bjorvatn er i ferd med å gjennomføre den første systematiske evalueringen av slik opplæring av mikrokredittklienter i Afrika.

Administrerende direktør ved mikrokredittinstitusjonen PRIDE i Dar es Salaam, Rashid Malima, sier følgende: - We believe that the success of this initiative will go a long way in the transformation of millions of the Tanzanian micro entrepreneurs.

I januar fikk NHH Bulletin være med til Tanzania for å se hvordan de to forskerne, sammen med en doktorgradsstudent og flere masterstudenter, jobber seg mot målet: Å finne ut hvilke effekter det skreddersydde kurset i grunnleggende bedriftsøkonomi har på mikrobedrifter.



Økonomikrise, Illustrasjon: Willy Skramstad
NHH-professor Jan Tore Klovland ser likhetstrekk mellom dagens økonomikrise og Den store depresjonen på 1930-tallet. Illustrasjon: Willy Skramstad

Økonomikrisen på gateplan

Over hele verden er millioner kastet ut i arbeidsløshet i den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet. Professor Jan Tore Klovland ser skremmende likheter med Den store depresjonen.

Kollega Øystein Thøgersen mener amerikanerne bør legge ideologien til side og direkte nasjonalisere de finansinstitusjonene som er i trøbbel.

Utfordrende omstilling

Omstilling og nedbemanning stiller store krav til god ledelse. Tillit, kommunikasjon og hensyn til de ansattes følelser er vesentlig for å gjøre det beste ut av en vond prosess, mener Kari Gystad i AFF.




May Vik, Foto: Eivind Senneset
Foto: Eivind Senneset

Ny AFF-sjef

Mai Vik er tilsatt som ny administrerende direktør i AFF. Hun er spesialist på ledelsesutvikling og har veiledet norske ledere i ti år.


Ketil Sundelin, Foto: Lars Åke Andersen
Foto: Lars Åke Andersen

- Må satse

Ketil Sundelin (42) i Tromsø arbeider med å spore opp penger til dem med ville ideer.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive