Hva jobber du med egentlig, Jøril Mæland?

Endelig fredag

Det er endelig fredag igjen. Denne gangen har vi tatt en prat med førsteamanuensis Jøril Mæland på foretak. Ellers er det blant annet mulig å få en påminnelse om at robotene fortsatt har en lang evolusjonsmessig spasertur foran seg før de kan overta kloden.

27.03.2009 - Karen Valsø


Jøril Mæland
Jøril Mæland.
Foto: Arkiv

Navn: Jøril Mæland
Stilling: Førsteamanuensis på Institutt for foretaksøkonomi
Alder: 41
År på NHH: Ansatt siden 2002, men har også siv-.øk-utdanning og doktorgrad fra NHH.

Hva jobber du med egentlig, Jøril Mæland?
Forskning og undervisning. Men dette semesteret har jeg ingen undervisning og dermed blir det mer tid til forskning. I det siste har jeg jobbet på et forskningsprosjekt om bedrifters kapitalstruktur under ulike typer konkurransemarkeder, som monopol, oligopol og full konkurranse.

Hva har du gjort siste uken?
Forrige uke var jeg i Wien, for å arbeide på ovennevnte forskningsprosjekt sammen med kollega Kristian Miltersen og en forsker ved Vienna University of Economics and Business Administration. Det var første gang jeg var i Wien - en flott by. Og så var det jo fri fra familie og barn. Det ble færre avbrytelser og dermed ble det mulighet til å jobbe litt mer intenst enn jeg normalt får tid til her hjemme. Jeg fikk i tillegg med meg en konferanse i Østerrike.

Hva er det kjekkeste med jobben?
Å formidle kunnskap, og å kunne reise og treffe andre akademikere som jobber med liknende problemstillinger som en selv.

Hva gjør du når du ikke er på jobb?
Det blir lite fritid med denne jobben og to barn på 5 og 10 år. Men jeg liker å få trent litt. Hver onsdag i lunsjen løper jeg Stoltzen sammen med to kollegaer fra NHH.

Du vinner førstepremien i Lotto, hva gjør du?
Vi bor i et ganske lite hus, så det kunne kanskje være å kjøpe et litt større hus? Så ville jeg gjerne ha reist litt mer sammen med familien. De er glad i å bade, så det ville blitt varmere strøk.

Hvis du var nødt til å velge annerledes, hvilken utdannelse/yrke ville du valgt?
Tja, kanskje jeg likevel ville blitt økonom? Før jeg startet på doktorgrad jobbet jeg et par år i Finansdepartementet. Jeg likte meg godt der og tror jeg kunne like å fortsette å jobbe i departementet eller ved liknende institusjoner. Finansdepartementet var en god skole å gå. Du får tidlig ansvar og må lære å formulere deg kort og nøyaktig.

Har du en film eller bok du vil anbefale?
Jeg leser en del bøker som sengelektyre. Av de jeg har lest i det siste, likte jeg godt Snø av Orhan Pamuk og Suite française av Irène Némirovsky.



Lenker vi liker

Pengeproblemer: Hvordan var egentlig forholdet mellom dollar og cent igjen? Se video

Teknologioptimist: Ny teknologi skal frelse oss fra alt fra klimaendringer til husarbeid. Men først må trappen erobres.

Se den japanske prestisjeroboten Asimos tapre trappeforsøk ende i fosterstilling. Se video



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive