Hevdet seg i internasjonal case-konkurranse

SSE case-konkurranse

Et lag på fire NHH-studenter sikret seg en sterk tredjeplass i en case-konkurranse arrangert ved Stockholm School of Economics.

11.03.2009 - Hallvard Lyssand


Hundreårsjubilanten Handelshögskolan i Stockholm feirer på ulike vis. Blant annet ble det fra for første gang arrangert en internasjonal case-konkurranse.

Stockholm School of Economics International Case Competition 2009 fant sted fra 5. til 7. mars, og samlet studentlag fra 12 handelsskoler fra Europa, Nord-Amerika og Asia.

Deltakerne fikk 24 timer til å arbeide med et case om det svenske melkemaskinkonsernet DeLaval, og presenterte til slutt løsningsforslaget sitt for et dommerpanel.

De tre beste lagene gikk deretter videre til en finalerunde.

I toppen

NHH-studentene Tor Herman Smedsrud; Hanne Kojen Andersen; Silje Kolnes Nerland og Kjetil V. Støve utgjorde det norske laget.

I konkurranse med studenter fra en rekke sterke internasjonale institusjoner tok de seg til finalerunden og sikret seg en tredjeplass bak laget fra Northeastern University i Boston og SSEs eget lag.

Førsteamanuensis Eric Lofquist og doktorgradsstipendiat Mark Pasquine ved Institutt for strategi og ledelse plukket ut deltakere gjennom en søknads- og intervjuprosess i fjor høst. Siden januar har de forberedt det utvalgte laget gjennom arbeid med diverse Harvard Business Cases.

Sterk prestasjon

Lofquist mener det er flere forhold som gjør NHH-lagets prestasjon svært sterk.

- Vårt lag bestod av tredjeårs bachelorstudenter. De to andre finalelagene stilte med fjerde- og femteårsstudenter. Konkurrentene er dessuten vant til å jobbe med case som en del av undervisningen. Det er ikke våre studenter, konstaterer Lofquist.

- Tilbakemeldingen fra dommerne var at vårt lags analyser var svært presise, at løsningene som ble presentert var de mest innovative og interessante, og at laget tenkte originalt og nyttig både innenfor "human factors" og miljøløsninger i fremtidig forskning og utvikling.

- Vi fikk dessuten skryt for kjønnsbalanse både i lagsammensetning og bidrag fra deltakerne, legger han til.

Alvor

Kritikken fra dommerne handlet om at implementeringsstrategien var litt svak i forhold til analysene og løsningen. Lofquist er ikke særlig overrasket, siden studentene ikke har hatt undervisning på området ennå.

I tillegg mente dommerne NHH-lagets presentasjon var litt lite polert. Lofquist meiner det heller er tale om at rammene er vel rigide i slike konkurranser.

- Det var svært tydelig både på veilederen og deltakerne på laget fra Northeastern University at de tok konkurransen svært alvorlig, og at det var mye prestisje involvert. Våre studenter jobbet hardt, men hadde det gøy i tillegg, og falt kanskje utenfor det etablerte rammene Det handler nok litt om kulturforskjeller, sier han, og legger til at han er svært stolt over studentenes innsats.

50 prosent finaler

I løpet av de siste årene har Mark Pasquine og Eric Lofquist satt sammen lag til fire internasjonale case-konkurranser. Så langt har det resultert i to finaleplasser.

Neste sjanse er i Seattle i april. Der stiller et nytt NHH-lag som ble plukket ut parallelt med laget til SSE-konkurransen.


SSE case-konkurranse NHH-lag
Førsteamanuensis Eric A. Lofquist (t.v.) og NHH-laget som sikra seg ein tredjeplass i Stockholm School of Economics' case-konkurranse. Fra venstre: Tor Herman Smedsrud, Hanne Kojen Andersen, Silje Kolnes Nerland og Kjetil V. Støve.
Foto: Privat

Vant Oppdraget

Fire masterstudenter fra NHH gikk nylig helt til topps i case-konkurransen Oppdraget. Eivind Drange i studieadministrasjonen mener studentenes solide innsats i denne typen konkurranser bidrar til å motbevise påstander om at NHH-ere bare er teoretikere.

Oppdraget, case-konkurranse, Foto: Bekk
NHH-vinnerlaget i Oppdraget 2009: Kristoffer Erikstad, Kaja Grepperud, Kristine Eilertsen og Siri Gedde.
Foto: Bekk

"Oppdraget" er en årlig case-konkurranse i regi av konsulentselskapet Bekk Management Consulting. Her får studenter prøve seg som konsulenter. Målet er både å gi deltakerne en smakebit av arbeidslivet og å få konkrete innspill til en konkret problemstilling på vegner av en kunde - i dette tilfellet Bring Logistics.

I konkurranse med lag fra NTNU, BI og et sammensatt lag gikk NHH-studentene Christine Eilertsen, Kristoffer Erikstad, Siri Gedde og Kaja Grepperud av med seieren.

Juryens begrunnelse vart NHH-laget presenterte de beste anbefalingene med utgangspunkt i Bring Logistics'n nåværende markedsposisjon, og fokuserte på spennende og troverdige tiltak som vil kunne bidra til selskapet fremtidige konkurransefortrinn.

Premien var kr 25000 til deltakerne og tilsvarende til et veldedig prosjekt. NHH-laget valgte skolebyggingsprosjektet NHH Aid driver i Malawi.

Eivind Drange i studieadministrasjonen mener stadige topplasseringer i case-konkurranser viser at studentene er i stand til å bruke det de har lært.

"At NHH-studentene nok en gang har vunnet en nasjonal case-konkurranse, samtidig som de hevder seg svært godt i de internasjonale konkurransene viser at de ikke bare er solide teoretikere, men også er svært gode praktikere. Det er jo også tilbakemeldingen næringslivet gir om NHHs kandidater," sier han.



Deltakerlag SSE Case-competition 2009

Stockholm School of Economics

Copenhagen Business School

Hong Kong University of Science and Technology

London School of Economics

New York University -
Leonard N. Stern School of Business

Northeastern University

NHH

Sciences Po

Thammasat University

Tilburg University

Universitá Commerciale Luigi Bocconi

University of Western Ontario -
Richard Ivey School of Business



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive