- Gjenvalg best for NHH

Rektorvalg illustrasjon

Gjenvalg av sittende rektorat er det beste for NHH. Det er konklusjonen i valgkomiteens innstilling til valgstyret i forbindelse med rektorvalget i midten av april. Rektor Jan I. Haaland og prorektor Gunnar E. Christensen er glade for støtten. En del av den kommende programerklæringen er å utvide rektoratet med en viserektor.

06.03.2009 - Hallvard Lyssand


16. og 17. april skal det holdes valg av rektor og prorektor for den kommende fireårsperioden.

I desember i fjor utpekte styret en valgkomité som fikk i oppdrag å fremme forslag til kandidater basert på en vurdering av både interne og eksterne alternativer.

Etter å ha avklart at sittende rektorat stiller til gjenvalg, å ha funnet og vurdert sju nye kandidater, og ha gjennomført samtaler med et utvalg av sentrale personer ved NHH, har komiteen nå levert sin innstilling til valgstyret.

Konklusjonen er entydig: Rektor Jan I. Haaland og prorektor Gunnar E. Christensen har bred støtte internt, og et gjenvalg er den beste løsningen for NHH.

Trond Bjørnenak
Trond Bjørnenak har ledet valgkomiteens jakt på kandidater til det kommende rektorvalget.

- Betryggende

Professor Trond Bjørnenak har ledet valgkomiteens arbeid. Han sitter igjen med to hovedkonklusjoner:

- For det første er det betryggende at det er klar og entydig støtte til gjenvalg av sittende rektorat. For det andre er det positivt for fremtiden at det både finnes gode kvinnelige kandidater og gode eksterne kandidater, sier han.

Komiteen har vurdert fire interne og tre eksterne kandidater. Av disse er tre kvinner og fire menn.

Bjørnenak understreker at ingen av de nye kandidatene i utgangspunktet avviste muligheten for å stille til valg, men ingen ønsket å stille mot sittende rektorat.

- De interne kandidatene vi snakket med er gjennomgående fornøyd med jobben regjerende rektorat gjør, og mener det er unaturlig med et bytte nå. De eksterne kandidatene kjenner ikke forholdene like godt, men har registrert at NHH er veldrevet og at rektoratet er populært, forteller Bjørnenak.

Fullføre oppgaver

Som nevnt har komitélederen også hatt samtaler med et utvalg på 12 personer fra fagstab og administrasjon som blir vurdert som sentrale. Samtlige støtter et gjenvalg.

- Gjennomgående er tilbakemeldingen at rektoratet har høy integritet i forhold til ulike grupperinger og at de løser saker på gode måter. Videre blir det pekt på at de må få anledning til å fullføre store påbegynte prosjekter - for eksempel arbeidet med nytt strategiprogram og realiseringen av det planlagte nybygget, sier Bjørnenak.

Ikke for enhver pris

- Men er det egentlig tale om et reelt valg dersom det ikke stiller motkandidater?

- Det kunne kanskje være bra med flere kandidater, men ikke for enhver pris. Vi fikk en oppgave fra styret og har undersøkt en rekke alternativer. Når disse støtter sittende rektorat blir det kunstig å presse frem motkandidater, svarer Bjørnenak.

- Valgkomiteen har nå levert stafettpinnen videre til valgstyret, men frem til 19. mars står de som ønsker det fritt til å foreslå kandidater, legger han til, og avslutter med å oppfordre de stemmeberettigede til faktisk å bruke retten sin uavhengig av antallet kandidater.


Gunnar E. Christensen og Jan I. Haaland
Rektor Jan I. Haaland (t.h.) og prorektor Gunnar E. Christensen stiller til gjenvalg for en ny fireårsperiode.

Beæret over bred støtte

Rektor Jan I. Haaland og prorektor Gunnar E. Christensen slår fast at de er beæret over den brede støtten som har kommet frem gjennom valgkomiteens arbeid.

- For å stille til gjenvalg er en avhengig av solid støtte i organisasjonen, og det føler vi at vi har, sier Haaland.

- Hvorfor stiller dere til gjenvalg?

- NHH er en organisasjon hvor det skjer mye bra, og som det er givende og spennende å lede, sier Haaland.

- Og som det er interessant å være med å videreutvikle, supplerer Christensen.

Utfordringer

Rektorat-kandidatene har ikke den endelige programerklæringen helt klar, men understreker at den kommer i god tid før valget.

De er likevel klare på hvilke utfordringer de har i vente i en eventuell ny fireårsperiode.

- Vi har hatt en god prosess rundt utformingen av nytt strategiprogram. Strategiprogrammet skal vedtas senere i vår, og da er den neste utfordringen å implementere det. Vår kanskje viktigste programerklæring blir å sette strategien ut i livet, sier Haaland.

Blant andre store oppgaver er realisering av nybygget som bl.a. skal erstatte Merino.

- I 2011 skal vi dessuten feire NHHs 75-årsjubileum. Det blir selvsagt hyggelig, men det blir samtidig en omfattende jobb å gjennomføre jubileet til beste for institusjonen, sier Haaland.

Internasjonalisering og forskning

Både rektor og prorektor understreker at internasjonalisering fortsatt vil være et satsingsområde, og at målet er at NHH skal være en forsknings- og utdanningsinstitusjon av høy internasjonal klasse.

- I norsk sammenheng er NHH allerede i forkant på dette området, men vi vil videre - blant annet gjennom utvidet gradssamarbeid med toppinstitusjoner ute, understreker Christensen.

- Samtidig er målet å profilere og synliggjøre forskningen som foregår enda bedre, tilføyer Haaland.


Mette Helene Bjørndal
Dersom Haaland og Christensen blir gjenvalgt for en ny fireårsperiode vil de utvide rektoratet med en viserektor. Vervet er tiltenkt professor Mette Helene Bjørndal.
Foto: Arkiv

Vil ha viserektor

Dersom Haaland og Christensen blir gjenvalgt for en ny fireårsperiode vil de utvide rektoratet med en viserektor. Vervet er tiltenkt professor Mette Helene Bjørndal.

- Målet med utvidelsen er å styrke den faglige ledelsen. Hvordan den interne arbeidsdelingen blir, har vi ikke avklart endelig, sier Haaland.

Han påpeker at det rent formelt bare skal velges rektor og prorektor, men at en ønsker å presentere utvidelsesplanene før valget, og understreker at det utvidede rektoratet skal utgjøre et team.

- Har likestillingsspørsmålet spilt en rolle i valget av Mette Bjørndal?

- Likestillingsperspektivet er blant faktorene som har vært viktige. Men det som har veid tyngst er Bjørndals erfaring og sterke engasjement for NHH. Hun er medlem av både Styret og Plan- og strategiutvalget (PSU), og har vært aktivt involvert i strategiarbeidet, sier Haaland.

Valgkomiteen har bestått av Trond Bjørnenak og Lars Mathiesen (fra instituttene), Morten Hilt (representant for T/A-ansattes fagforeninger), Mattias Røstad Jørum (fra NHHS) og Kirsti Koch Christensen (representant for eksterne styremedlemmer).

Valgstyret blir ledet av professor Jostein Lillestøl.

Les mer om gjennomføringen av vårens ulike valg på Paraplyen




Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive