Vårkonferanse med internasjonale perspektiver

Geir Lundestad, Vårkonferansen 2009 Foto: Hallvard Lyssand

Hvor lenge blir USA værende som stormakt? Kommer Kinas vekst til å gjøre vesten fattigere? Den femtende Vårkonferansen i rekken ble åpnet med å heve blikket ut i verden.

26.05.2009 - Knut André Karlstad


- Det er en stor glede å se dere alle her. Takk for at dere har valgt å bruke denne dagen sammen med oss, sa rektor Jan I. Haaland i sin åpningstale.

- Det er første gang på en stund vi kan arrangere konferansen uten spesielle hindringer. I fjor fant Avinor ut at de skulle streike, og for to år siden fant Bill Clinton ut at han skulle holde foredrag i Bergen samme dag, fortsatte han.

Temaet for årets konferanse var kanskje ikke overraskende realøkonomiske virkninger av finanskrisen.

Temaet for årets konferanse var kanskje ikke overraskende realøkonomiske virkninger av finanskrisen.

- Jeg fikk høre at temaet ikke var særlig originalt, sa leder i programkomitéen, professor Siri P. Strandenes.

- Men jeg synes vi traff ganske bra, jeg, kontret hun raskt.

Stormaktenes vekst og fall

Den første foredrags- og diskusjonsbolken hevet blikket ut i verden, og belyste problemstillingene rundt vestens hegemoni, og hva som skjer med de politiske og økonomiske stormaktene i verden.

Førstemann i ilden var direktør ved Nobelinstituttet, Geir Lundestad. Han spurte om USAs rolle som stormakt vil bestå.

- Stormakter kommer og går, åpnet han med, og forklarte at det opp gjennom århundrene har blitt tapt like mange hegemonier som det har blitt vunnet.

- Det eneste som er sikkert er at det kommer til å gå samme vei med USA, sa han, og pekte på to hovedutfordrere til amerikanerne: EU og Kina.

Med egen president og felles utenriksminister for hele EU i fremtiden blir dette en makt å regne med, men det tar tid. Kinas vekst de siste 30 årene er veldokumentert, men Lundestad advarte mot å forlenge vekstkurvene langt inn i fremtiden. Med økonomisk vekst kommer også et økt trykk nedenfra i den kinesiske befolkningen - om demokrati, åpenhet og fordeling.

- Hvor står vi i dag? USA har stormakten, og er fremdeles klart number one. Det kommer utfordrere. Du er mer avhengig av samarbeid og samvirke, men det er ingen enkeltmakt gitt å alltid være nummer en, konkluderte Lundestad.


Kinas vekst, vår undergang?

NHH-professor Kjetil Bjorvatn gikk mer konkret inn på Kinas rolle i verdensøkonomien. Dette betyr ikke nødvendigvis vår undergang, mente han.

- Kina stormer frem, og vinner både eksportlekene og de olympiske lekene (hvor Bjorvatn har estimert at de vinner medaljeoversikten neste gang). Men mens vi så på de i OL, hvor de blir nummer en alene, så er det fantastiske med de økonomiske lekene at alle kan vinne, sa han, og trakk frem David Ricardos klassiske teori om komparative fortrinn: - Loven om komparative fortrinn sier at ulike barn leker best.

Kinas store fortrinn innen produksjon av arbeidsintensive varer har flere implikasjoner for resten av verden: Man må regne med at lønnsnivået i OECD-området går noe ned, mens kapitalavkastningen går opp på grunn av investeringsmulighetene i Kina. Det betyr økende forskjeller og det er problematisk. Bjorvatn understreket allikevel:

- Skjermet sektor er stor, og skjermet sektor vil fortsette å vokse. Kina er ikke en direkte utfordrer i bygg og anlegg, forskning og undervisning, restaurant og servicenæringer osv.

Et nøkkelord i denne sammenheng er omstilling, og Bjorvatn illustrerte dette blant annet ved den spanske motgiganten Zara, som produserer det meste av sine klær i Europa, så nært markedet som mulig, selv om det er mye billigere å produsere i Kina. Ved å ha nye kolleksjoner i butikkhyllene to uker etter at de ligger på tegnebrettet, er det nærheten til det stadig skiftene motene som blir bedriftens fortrinn, ikke billig tøy fra Østen.

- For å hente ut gevinst kreves omstilling. Men det er smertefullt, var konklusjonen fra Kjetil Bjorvatn.

Lokalt fokus

Vårkonferansen fortsatte utover tirsdagen, da med mer lokale temaer.

Paul-Christian Rieber og Gisèle Marchand snakket om hvordan de statlige tiltakspakkene virker for næringslivet, mens Christine B. Meyer og Trond Bjørnenak så på krisetiltakenes konsekvenser for kommunene og det offentlige.

Festspilldirektør Per Boye Hansen avsluttet årets konferanse med foredraget "Fra posisjon til opposisjon".

Siri Pettersen Strandenes, Vårkonferansen 2009
Siri Pettersen Strandenes leder årets programkomité.
Foto: Hallvard Lyssand

Geir Lundestad, Vårkonferansen 2009
Geir Lundestad tok for seg USAs posisjon som stormakt.
Foto: Hallvard Lyssand

Kjetil Bjorvatn, Vårkonferansen 2009
NHH-professor Kjetil Bjorvatn tok bla. for seg Kinas vekst.
Foto: Hallvard Lyssand


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive