Innleder samarbeid om doble grader

HEC Paris

NHH har inngått samarbeidsavtaler om doble grader med tre internasjonale toppinstitusjoner. Dermed kan kvalifiserte studenter ta mastergrad både ved NHH og for eksempel HEC Paris på samme tid som det normalt tar å fullføre en grad.

27.05.2009 - Hallvard Lyssand


NHH har etablert dobbelgradssamarbeid med institusjonene HEC Paris, Université catholique de Louvain i Belgia og EGADE del tecnológico de Monterrey i Mexico.

Samarbeidet gir kvalifiserte studenter muligheten til å ta mastergrader fra to institusjoner på samme tid som det normalt tar å fullføre en grad. Dobbelgradsstudentene fullfører første år ved NHH, og drar deretter på ett års opphold ved en av samarbeidsskolene.

Siden dobbeltgraden er utfordrende faglig sett, er friheten i valg av kurs noe mer begrenset en tilfellet er i Master i økonomi og administrasjon-graden.

Men til gjengjeld får kandidatene masteroppgave-veiledning ved begge skoler, mer omfattende internasjonal erfaring og kompetanse enn et ordinært utvekslingsopphold gir og sist, men ikke minst, vitnemål fra to topp-institusjoner.

Rektor Jan I. Haaland
Rektor Jan I. Haaland.
Foto: Arkiv

- Viktig å videreutvikle

- Men hvorfor er dette bra for NHH?

- Det er det både et kort og et langt svar på, konstaterer rektor Jan I. Haaland.

- Internasjonaliseringsarbeidet som har pågått de siste 25 årene har vært svært viktig for NHHs utvikling og kvalitet både når det gjelder forskning og studietilbud. Vi har kommet langt på flere områder, noe som for eksempel er synlig både i vekst i antallet utvekslingsstudenter, i antallet internasjonale samarbeidsinstitusjoner og gjennom godt etablerte medlemskap i sentrale nettverk som CEMS og PIM. NHH har i det hele tatt utnyttet mulighetene godt, men det er likevel viktig å gå videre og utvikle tettere og mer forpliktende samarbeid, sier han, og tilføyer:

- Det korte svaret er at NHH må bli mer internasjonal for å hevde seg på en stadig mer internasjonal konkurransearena.

- Disse avtalene innebærer en utvikling av internasjonaliseringsarbeidet i den forstand at studentene nå kan få det beste fra to verdener, supplerer John Andersen fra Internasjonalt kontor.

- Tidligere tok man hele mastergraden enten ute eller hjemme. Nå kan man få begge deler, og i tillegg få to grader. Det er utvilsomt et konkurransefortrinn både for NHH og studentene som kommer med i disse programmene.


John Andersen
John Andersen.

De fremste

- Hvorfor har dere valgt disse samarbeidspartnerne?

- Alle tre er fremragende institusjoner - de fremste i sine land - og dessuten CEMS-partnere, sier Haaland.

- HEC Paris er regnet som den fremst av alle økonomisk-administrative utdannelser i Europa, påpeker Andersen.

- At de ser på oss som en naturlig samarbeidspartner er veldig bra, konstaterer rektor Haaland.


Gode relasjoner over tid

- Hvordan har dere gått frem for å få disse avtalene?

- Det er viktig å ha gode samarbeidsrelasjoner over tid. Vi har for eksempel samarbeidet med HEC Paris i en årrekke og har etablert relasjoner og gjensidig tillit. HEC Paris vet at NHH står for kvalitet der vi er med, sier Haaland.

HEC Paris, Foto: HEC Paris
HEC Paris er regnet som Europas ledende økonomisk-administrative utdannelse.
Foto: HEC Paris

- Vi innledet samarbeid med HEC Paris i 1984, og har hatt kontakt og avtaler på flere nivå siden, skyter Andersen inn, og peker på at godt samarbeid er fundert på både faglige og personlige relasjoner.



Université catholique de Louvain, Foto:UCL
Université catholique de Louvain i Belgia er den andre europeiske institusjonen NHH har innledet dobbelgradssamarbeid med.
Foto: UCL

Arbeider med flere avtaler

De tre dobbelgradsavtalene som er inngått skal etter planen følges av flere.

Andersen forteller at Bocconi i Milano er en høyst aktuell samarbeidspartner.

- I tillegg vurderer vi å inngå avtaler med skoler i Kina, Singapore, Australia/New Zealand, Canada og Tyskland, sier han.


EGADE del tecnológico de Monterrey Foto: EGADE
EGADE del tecnológico de Monterrey i Mexico er den første partner utenfor Europa, men på sikt er planen å få avtaler om doble grader i bl.a. Kina, Australia/New Zealand og Canada.
Foto: EGADE

Hardt arbeid, stor gevinst

- Å ta en dobbel grad fremstår som krevende. Hvor stor del av masterstudentene vil være kvalifisert for dette?

- Det er uten tvil faglig og språklig krevende både på NHH og ved vertsinstitusjonene, men på sikt regner vi med at ca. 10 prosent av våre studenter vil være modne for doble grader, sier John Andersen.

- Vi må hele tiden ha et tilbud som er interessant for studentene våre, og jeg tror det er økende oppmerksomhet blant studentene om at dette er nyttig kompetanse, sier Jan I. Haaland.

- Å ta en dobbel grad krever ekstra innsats, men gevinsten er stor ved at man får være i utlandet lenger enn ved et vanlig utvekslingsopphold, får mangfoldig kompetanse og ikke minst at man får vitnemål fra to ledende institusjoner innen økonomisk administrativ utdannelse.

Les mer om doble grader og tilbudene ved de ulike samarbeidsinstitusjonene på nhh.no


Doble grader

For å være kvalifisert til å søke et dobbelgradsprogram ved NHH, må du allerede være tatt opp som student ved Masterstudiet i økonomi og administrasjon.

Undervisningen foregår på engelsk, og alle kandidater som ikke har engelsk som førstespråk må dokumentere kunnskaper gjennom språktester.

Utover karakterer, språktest-resultater og CV, må søkere levere motivasjonsbrev. Aktuelle kandidater blir innkalt til intervju.

NHH-studenter som kvalifiserer seg til dobbel mastergrad tilbringer første år ved NHH. Her må de fullføre seks obligatoriske hovedprofilkurs (45 ECTS) i masterstudiet i økonomi og administrasjon. I tillegg bør store deler av masteroppgaven være ferdig før utreise.

Det andre året blir tilbrakt ved enten HEC Paris, UCL eller EGADE Monterrey. Her fullfører studentene obligatoriske kurs innenfor det aktuelle masterprogrammet (minimum 60 ECTS) og masteroppgaven med veiledning fra vertsinstitusjonen.

Utvalgte studenter fra NHH kan begynne dobbelgradsprogram fra høsten 2009, og reise til et av samarbeidsuniversitetene høsten 2010.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive