Hva jobber du med, egentlig, Astrid O. Ervik?

Endelig fredag

Ikke før er fridagen forbi, så er det plutselig fredag. Dagens gjest er postdok Astrid Oline Ervik ved Institutt for samfunnsøkonomi.

22.05.2009 - Karen L. Valsø


Astrid Oline Ervik
Astrid Oline Ervik.

Navn: Astrid Oline Ervik
Alder: 36 år
År på NHH: Har vært ved NHH siden høsten 2007

Hva jobber du med egentlig?
Jeg forsker på utdanningsvalg hvor jeg blant annet ser på hvilke faktorer som påvirker disse valgene. Lønn er blant faktorene som påvirker våre utdanningsvalg, men også ulike sosiale interaksjoner - altså hvilke mennesker eller grupper vi gjerne vil være sammen med i utdanning og yrkessammenheng.

Inntektsrisiko er enda en faktor som spiller inn. Vi ser jo at man i finansbransjen nå har andre lønnsbetingelser etter finanskrisen. Bonusene er ikke lengre like store og sånn sett er jo det en inntektsrisiko på den måten at lønnen varierer med tiden.

Det kan være forskjellige typer risiko. I andre bransjer risikerer man gjerne å miste jobben eller måtte finne seg nytt arbeid. Dermed får man et fullstendig inntektstap. Hvis man må over i en ny type jobb vil man kanskje også miste den bedriftsspesifikke kunnskapen, fordi denne ikke kan overføres. Dette er også en form for risiko.

Hva har du gjort siste uken?
Jeg har vært litt til og fra fordi min yngste datter nettopp har begynt i barnehagen.

Ellers har jeg skrevet en prosjektbeskrivelse for å søke om penger fra Norsk forskningsråd. Prosjektet heter Utdanningsforskning frem mot 2020. Her spør vi blant annet om man for eksempel velger en type utdanning for å være sammen med andre av samme kjønn. Eksempler her er jo sykepleierutdanningen som har flest kvinnelige studenter.

Hva er det kjekkeste med jobben?
Jeg synes det er spennende å tenke over forhold som jeg ser i samfunnet - det å forstå drivkrefter som står bak fenomener som oppstår.

Så er det også interessant å dra på ulike konferanser for å høre hva andre forskere tenker og få nye ideer.

Det er egentlig veldig fint å ha mulighet til å lese og tenke.

Hva gjøre du når du ikke er på jobb?
Jeg liker å gå på fjelltur. Med små barn blir det ikke de veldig lange turene, men vi kommer oss på tur i nærmiljøet.

Ellers liker jeg å lese, også skjønnlitteratur, selv om det har blitt litt lite i de senere årene. Og så liker jeg å male.

Du vinner førstepremien i Lotto, hva gjør du?
Det må jo bli å betale ned på lån. Og så vil jeg gjerne reise mer. Gjerne til India og Afrika. Det ville være fint å se naturen, lære mer om andre kulturer. Jeg er også veldig glad i kunst og arkitektur, så det ville jeg gjerne sett mer av.

Men med små barn så må man jo ta hensyn til det, så dette blir sånn på tankeplan.

Hvis du var nødt til å velge annerledes, hvilken utdannelse/yrke ville du valgt?
Det måtte blitt arkitektur eller design. Jeg er veldig interessert i estetiske uttrykk. Og arkitektur har jo matematikken til felles med økonomien.

Utdanningsvalget mitt var nok litt preget av at det på den tiden jeg skulle velge utdanning var en del arbeidsledighet blant arkitekter. Så begynte jeg på økonomi på Blindern og syntes at det var så gøy, derfor fortsatte jeg.

Har du en film/bok/musikk du vil anbefale?
Boken "Life of Pi" av Yann Martel. Den er veldig fantasifull og overraskende. Den handler om en gutt som er sønn av en dyrehageeier. En dag krysser han havet med noen av de ville dyrene fra parken.

Så kan jeg anbefale musikken til Martha Wainwright som er en blanding av visesang og rock. Hun er for øvrig søsteren til Rufus Wainwright.


Lenker vi liker

I fritt fall: Denne ukens filosofiske spørsmål går rett ned i det mørkeste dypet i menneskets sjel.

Fredagsspalten spør: Hvorfor er det så morsomt å se fremmede mennesker falle (og slå seg) på video? Er vi onde av natur, eller får enkelte bare som fortjent?

Tenk gjennom spørsmålet mens du ser video-eksempler her og her.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive