Fritz Hodne til minne

Professor emeritus, dr. oecon Fritz Hodne døde den 13. mai, 77 år gammel.

18.05.2009 - Red.


Fritz Hodne
Professor emeritus Fritz Hodne.

Fritz Hodne ble født 24. april 1932 i Bergen. Han var en av Norges mest respekterte forskere innen fagfeltet økonomisk historie, og bidro i betydelig grad til å etablere faget som en selvstendig akademisk disiplin i Norge.

Det meste av sin karriere var han knyttet til Norges Handelshøyskole. Han studerte ved universitetene i Bergen og Oslo. I 1958-59 var han Fulbright-stipendiat ved Claremont University Center i California og fikk Master of Arts grad i historie. Han tok sin historisk-filosofiske embedseksamen i 1961 med hovedfag i historie.

Etter en tid som lektor ved Langhaugen skole ble han i 1965 knyttet til NHH som lektor og senere førsteamanuensis i økonomisk historie. I 1981 ble han dr. oecon med avhandlingen "Stortingssalen som markedsplass. Statens grunnlagsinvesteringer 1840-1914".

Fra 1987 til sin avgang i 2001 var Hodne professor i økonomisk historie ved NHH. Han var helt sentral i å bygge opp dette fagmiljøet. Han engasjerte seg sterkt i forskerrekruttering, og veiledet en rekke studenter frem til hovedfag og doktorgrad. Til sin 65-årsdag mottok han et festskrift for sin fremragende innsats fra kolleger i inn- og utland.

Som meget produktiv forsker på nasjonal og internasjonal arena, populær lærer, djerv debattant og ikke minst som en av de mest aktive lærebokforfattere om norsk økonomisk historie, har Hodne satt varige spor. Hans store bok "Norges økonomiske historie 1815-1970" kom ut i 1981 og var den første sammenfattede lærebok om norsk økonomisk utvikling i et historisk perspektiv. Senere er det blitt flere bearbeidede utgaver, dels sammen med medforfattere.

Han har skrevet og bidratt i en rekke bedrifts- og institusjonshistorier over et vidt felt - fra Den norske Legeforening til Norges Handelsstands Forbund. Fritz Hodnes hovedinteresse innen forskningen var imidlertid knyttet til hvordan Norges økonomiske utvikling på 1800-tallet skulle forklares, og han pekte i flere arbeider på eksportsektorens sentrale rolle. Han var også, som han særlig viste i sin doktoravhandling, opptatt av den økonomiske vekst i skjæringsfeltet mellom statlig styring og markedets selvregulering.

I tillegg til forskningsartikler ble flere av Hodnes bøker utgitt på engelsk, i en tid da dette ikke var blitt vanlig. Han kom derved til å bli en viktig brobygger mot særlig europeisk økonomisk historiske forskningsmiljøer, og ble den viktigste formidler av norsk økonomisk historie utenlands. Han deltok også i flere europeiske forskningsprosjekter innen sitt fagområde.

Fritz Hodne var en god og avholdt kollega i den tid han virket ved NHH. Han hadde betydelig integritet og var meget samvittighetsfull i alt han tok på seg, fra veiledning til administrative oppgaver. Han var også en stor entusiast og levende engasjert for faget, men også for politikk og samfunnsspørsmål i sin alminnelighet. Hodnes standpunkter var klare, og alltid fremført med humør. Hans interesser favnet også vidt fra musikk og litteratur til maratonløp, noe som også bidro til å gjøre ham til en spennende og utfordrende kollega av de sjeldne.

Våre tanker går også til hans kone og døtre med familie som har mistet et kjært familiemedlem.

Kolleger ved Norges Handelshøyskole,
Bjørn L. Basberg, Ola H. Grytten, Jan I. Haaland



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive