Disputas: Elektrisitetsmarkeder

Linda Rud

Linda Rud disputerer for doktorgraden ved NHH mandag 11. mai med avhandlingen "Essays on Electricity Markets".

08.05.2009 - Red.


På 1990-tallet ble hele det nordiske elektrisitetsmarkedet omorganisert til et konkurranseutsatt marked for elektrisk kraft. I fem arbeider tar avhandlingen til Linda Rud for seg emner knyttet både til overordnet organisering av elektrisitetsmarkeder og til utfordringer for den enkelte markedsaktør i dagens marked.

Etableringen av markedsbasert kraftomsetning stiller store krav til utformingen av markedssystemet. Avhandlingens første arbeid drøfter viktige organiseringsspørsmål i den tidlige oppbyggingen av det nye kraftmarkedet. Det tar for seg både overordnet markedsstruktur og organisering av markedets delsystemer, dvs. spotmarkedet, regulerkraftmarkedet, systemtjenester og prising av nettet.

Arbeidet bygger på årelang erfaring med markedsutforming. Det viser at ulik utforming av markedets delsystemer kan ha viktige implikasjoner for markedets effektivitet.

All elektrisk kraft overføres via elektrisitetsnettet. Dette nettet har begrenset kapasitet, noe som setter krav til hvordan systemet håndterer og priser "flaskehalssituasjoner".

Avhandlingens andre arbeid fremsetter en metode som et alternativ til dagens soneprissystem. Metoden er konsistent med teorien for optimal kortsiktig utnyttelse av kraftsystemet, men setter samtidig krav til implementering.

Nettopp på grunn av begrenset kapasitet i nettet, møter alle aktører i markedet variasjoner i lokale energipriser grunnet sonepriser. Avhandlingens tredje og fjerde arbeider modellerer og drøfter betydningen av usikre framtidige node priser i forbindelse med investeringer. Det belyser mulige fallgruver i en stilisert nettverksmodell.

I det siste arbeidet analyseres optimal budstrategi for en vindkraftprodusent som må inngi et bud i et spotmarked som klareres forut for levering. Videre avregnes leveringsavvik i forhold til spotkontrakter i et avviksmarked. Resultatene indikerer at optimale bud kan avvike fra forventet vindkraftproduksjon.

Linda Rud er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, og har Høyere avdeling i Bedriftsøkonomi fra samme institusjon. Hun er Forsker ved Samfunns- og Næringslivsforskning, hvor hun har vært ansatt siden 1988.

Tema for prøveforelesning: "Do electricity markets give the right incentives for investment?"
Tid og sted: 10.15 - 11.00 i Karl Borchs auditorium

Avhandlingens tittel: "Essays on Electricity Markets"
Tid og sted for disputasen: 12.15 i Karl Borchs auditorium

Prøveforelesningen og disputasen er åpne for publikum, og avhandlingen er tilgjengelig ved henvendelse til presse@nhh.no


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive