Professor Siri Pettersen Strandenes 60 år

Siri Pettersen Strandenes

Professor Siri Pettersen Strandenes fyller 60 år lørdag 28. februar.

27.02.2009 - Red.


Professor Siri Pettersen Strandenes fyller seksti år lørdag 28. februar. Det er en høyst oppegående, dyktig og engasjert forsker med sulten og nysgjerrigheten i behold som nå jubilerer.

Siri har jobbet i NHH-miljøet hele sitt voksne liv. Etter endt utdannelse var hun i mange år forsker ved Senter for Anvendt Forskning (nå SNF). I 1989 gikk hun over i amanuensisstilling ved høyskolen, ble førsteamanuensis et par år senere, og ble i 2002 NHHs første kvinnelige professor. I alle posisjonene har hun spesielt jobbet med skipsfarts- og transportøkonomi, og hun har siden 1970-tallet vært en nøkkelperson i det som lenge var Skipsfartsøkonomisk Institutt og som senere ble Senter for internasjonal økonomi og skipsfart (SIØS).

Det som kjennetegner Siri som forsker, er åpenhet for nye problemstillinger og nye metoder kombinert med grundighet i gjennomføringen. Hun jobbet i mange år med utvikling av numeriske modeller for analyse av skipsfartsmarkedene; hun var en pioner i analyse av konkurranseforhold og konkurransepolitikk i luftfarten; og hun har i de senere år vært opptatt av operasjonsanalytiske teknikker anvendt på skipsfartsspørsmål. Ikke overraskende kan hun vise til en imponerende liste av publikasjoner i internasjonale fagtidsskrifter.

Siri har hatt en rekke faglig-administrative verv. Hun har vært programdirektør for NHHs masterstudium i international business og forskningssjef ved SIØS; hun har sittet i styrene for CMI og Transportøkonomisk institutt; hun har vært i redaksjonen for flere internasjonale fagtidsskrifter; hun har siden 2005 vært leder av Norges Forskningsråds programstyre for maritim forskning; og hun har hatt en rekke verv i den internasjonale organisasjonen av skipsfartsøkonomer (IAME).

Siri er imidlertid mye mer enn en seriøs forsker. Hun har et bredt kontaktnett i, og et sterkt engasjement for næringslivet. Hun er styremedlem i DnB NOR og Vital og medlem av bedriftsforsamlingen i Telenor og har tidligere vært i styret for bl.a. GIEK, Troms Fylkes Dampskipsselskap og Bergshav Shipholding.

Den næringen hun føler sterkest for, og som er grunnen til at hun har viet det meste av sin forskningskarriere til nettopp den, er utvilsomt skipsfarten. Hun er levende interessert i alle sider ved maritim transport, sjøfart og rederivirksomhet. Ut fra sitt engasjement og sin faglige kompetanse har hun ført en utrettelig kamp for skipsfartsøkonomiens plass ved NHH. Det har ikke alltid vært like lett - det er mange fag og næringer som skal tilgodeses i undervisning og forskning ved en handelshøyskole, og man skal ha gode og sterke ambassadører om en bestemt næring skal vies spesiell oppmerksomhet. Når NHH i mange år har vært et ledende internasjonalt forskningsmiljø på det maritime område, og når skipsfartsgruppen fortsatt er en av de store studentgruppene på høyskolen, er det ikke minst Siris fortjeneste.

Vi som har hatt gleden av å jobbe sammen med Siri i mange år, vet at hun i tillegg til alt dette er bredt kulturelt interessert, har en pasjon for bøker, og er en venn og kollega man kan stole på og som stiller opp når man trenger det. På vegne av oss selv og alle kolleger ved NHH vil vi gratulere med dagen!

Jan I. Haaland og Victor D. Norman


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive