Nytt avslag for Lena Kokab

La Lena bli! Illustrasjonsfoto: Knut André Karlstad

NHH-student Lena Kokab har nok en gang fått avslag på søknaden om oppholdstillatelse i Norge. NHHS mener Utlendingsnemnda (UNE) lar juridiske spissfindigheter beseire fornuften.

24.02.2009 - Hallvard Lyssand


Lena Kokab (22) kom til Norge fra Iran sammen med sin mor og bror da hun var 14 år. Ingen av dem hadde tilfredsstillende identifikasjonspapirer. Moren og broren har likevel fått innvilget sine asylsøknader, men Lena fikk i forrige uke avslag for tredje gang.

Årsaken til forskjellsbehandlingen er at Lena giftet seg med en norsk statsborger mens asylsøknadsprosessen pågikk. Da måtte hun endre søknad til familiegjenforening. Denne prosessen har større krav til identifikasjonspapirer enn asylsøknader.

I desember 2007 fikk Lena avslag fra UNE. I fjor høst ble klagen avvist, og nå har altså en omgjøringsbegjæring lidd samme skjebne.
Konsekvensen er i utgangspunktet at hun vil bli sendt tilbake til Iran.

Kampanje

NHHS har engasjert seg sterkt i medstudentens sak. Gjennom kampanjen "La Lena bli" har de blant annet samlet inn 2500 underskrifter og fått støtteerklæringer fra en rekke organisasjoner.

Aksjonsleder Glenn Michael Jonassen reagerer sterkt på at UNE nok en gang har avslått oppholdssøknaden.

- Lena blir forskjellsbehandlet i forhold til sin mor og bror, og blir i realiteten sendt ut på bakgrunn av juridiske spissfindigheter og til tross for at hun er gift med en norsk statsborger, skriver Jonassen og NHHS i en pressemelding.

Både NHHS og Kokabs advokat Karstein Egeland mener UNE har nok informasjon til å klarlegge Lenas identitet, at hun har sterk nok tilknytning til Norge til at opphold kan innvilges uavhengig av reglene for familiegjenforening, og at avslaget er i utakt med både praksis og oppfatningen i befolkningen.

Vurderer nye moment

I utgangspunktet er avslag nummer tre endelig og synonymt med utsendelse, men på grunn av nye moment i saken gjør UNE ytterligere vurderinger. Glenn Michael Jonassen ønsker ikke å gå i detalj om de nye momentene.

Dersom også den pågående vurderingen skulle få negativt utfall for Lena Kokab, har advokaten hennes varslet søksmål mot staten ved UNE.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive