Kommuniserer godt

NHH

NHH har et solid image på kommunikasjonsområdet og journalister har i hovedsak et godt inntrykk av institusjonen, konkluderer undersøkelsen PR-barometeret Samfunn. Ett svakt punkt er organisasjonens vilje til å fortelle om negative saker. Dessuten var en sentral konkurrent lengre fremme i mange journalisters bevissthet i 2008.

13.02.2009 - Hallvard Lyssand


PR-barometeret Samfunn er en kommunikasjonsanalyse uført av konsulentselskapet Aalund Research Center i Århus.

Målet er å undersøke hvordan journalister vurderer ulike offentlige organer og interesseorganisasjoners innsats innen kommunikasjon og medierelasjoner. Undersøkelsen er basert på intervju med journalister som er i jevnlig kontakt med ulike institusjoner.

- I undersøkelsen gis det mulighet for å skille mellom inntrykkene generelt blant journalister og til et utvalg av journalister som har tett oppfølging av NHH. De siste har et mer positivt inntrykk av NHH, og det er jo greit å få bekreftet, sier informasjonssjef Asle Haukaas.

Spørsmålene handler om alt fra ledelsen og informasjonsavdelingens håndtering av henvendelser og kunnskap om egen institusjon, til tilgang på fagekspertise - og ekspertisens vilje til å delta i aktuelle samfunnsdebatter. Hoveddelen av spørsmålene har en vurderingsskala fra 1 til 10, der 10 er best.


PR-barometeret samfunn. Aalund Research Center
NHHs tilfredshetsprofil blant spurte journalister (svart) ligger over markedssnittet i forhold til alle undersøkte organisasjoner (grått) viser undersøkelesen PR-barometeret Samfunn. (Illustrasjon: Aalund Research Center)

Over gjennomsnittet

NHH er blant de 77 vurderte i 2008-undersøkelsen, og kan notere fremgang i forhold til 2007.

Hovedkonklusjonen er at NHH har positiv profil på samtlige måleparameter (poengsummer fra 6,75 til 7,75), og at institusjonen generelt vurderes litt over markedsgjennomsnittet både i forhold til alle undersøkte organisasjoner, organisasjoner i Region Vest og i gruppen for utdanningsorganisasjoner.

- Vi er positivt overrasket over undersøkelsen. Ikke at vi tror vi gjør noen dårlig jobb, men at vi gjør det så bra som her er en overraskelse. NHH kommer ut som best på et flertall av alle kriteriene blant to naturlige sammenligningsgrupper; norske universiteter og høgskoler samt institusjoner og organisasjoner på Vestlandet. Det er vi godt fornøyd med, fastslår Haukaas.


Best i klassen

Når det gjelder å være en åpen og tilgjengelig organisasjon blir NHH vurdert som best både av samtlige utdannelsesinstitusjoner og av alle organisasjoner i Region Vest. Det er likevel et stykke opp til den aller beste i klassen på området - Bellona.

I forhold til utdanningssektoren skårer NHH også høyt når det gjelder å gi troverdig informasjon, å prioritere profesjonell kommunikasjon med pressen og å være synlig.

Innen synlighet og pressekommunikasjon må NHH likevel se seg slått av BI, som er best i hele utdannelsesklassen på disse feltene. Det tar kke Haukaas særlig tungt.

- Undersøkelsen viser at NHH er godt synlig i norsk samfunnsdebatt i tråd med målet om å bidra til verdiskapning og god samfunnsutvikling. Det er ikke overraskende at BI på ett til to områder er mer synlig enn oss. Det lever vi godt med. Det er en solid honnør til fagstaben at NHH rangeres som best på evne til å delta i aktuelle debatter med ekspertkunnskap, konstaterer han.


NHH ill.foto
NHH skårer aller best av utdanningsinstitusjonene som er med i undersøkelsen når det gjelder å være en åpen og tilgjengelig organisasjon.

Femte fremst i bevisstheten

PR-barometeret innholder også en "top og mind-måling" - en rangering av hvilke utdanningsinstitusjoner som generelt blir oppfattet som best innenfor medierelasjoner. Listetoppen er den som er nevnt av flest journalister.

Aller fremst i journalist-bevisstheten i 2008 lå NTNU, fulgt av BI, UiO og UiB.

NHH og UiT deler femteplassen.

- NHH er den klart minste av disse institusjonene. Ut fra det faktum anser vi resultatet som godt. Her har dessuten journalistene gitt nyttige kommentarer for at vi skal kunne bli enda bedre, sier Haukaas.

Bedre historier

Undersøkelsen peker ut tre svake punkt for NHH. Det første er viljen til å fortelle om negative saker om egen organisasjon - et område der de fleste organisasjoner skårer temmelig lavt.

- NHHs ønske om å sette saker som f. eks. plasseringer i internasjonale rangeringer i en riktig ramme blir nok ofte oppfattet som arroganse eller bortforklaringer. Her kan vi bli flinkere, understreker Haukaas.

Det andre svake punktet er kvaliteten på pressemeldinger. Men informasjonssjefen har ikke umiddelbare planer om å endre strategi.

- Pressemeldinger har vi bevisst prioritert lavt, og vi skal kanskje fortsette med det til tross for undersøkelsen. Det er spørsmål om hvor vi får mest igjen for innsatsen, påpeker han.

I følge Aalunds oppsummering er evnen til å finne interessante historier og å presentere disse for pressen NHHs tredje svake punkt.

Asle Haukaas er ikke uten videre enig i at resultatene er dårlige på området.

- Vi har et bra resultat på å presentere interessante historier til pressen, men et par institusjoner gjør det enda bedre, sier han, og avslutter:

- Totalt sett godt fornøyd med en så positiv tilbakemelding på jobben vi gjør og omdømmet til NHH i pressen.


PR-barometeret Samfunn, Aalund Resarch Center
Illustrasjonen viser hvor tilfredse de spurte journalistene er med NHH på ulike områder (svart), og markedssnittet for utdannelsesinstitusjoner (grått). (Illustrasjon: Aalund Research Center)

PR-barometeret Samfunn, Aalund Research Center
NHHs tilfredshetsprofil blant spurte journalister (svart) ligger over markedssnittet i forhold til alle undersøkte organisasjoner (grått) viser undersøkelesen PR-barometeret Samfunn. (Illustrasjon: Aalund Research Center)


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive