Kommunikasjonsprisen til Ola H. Grytten

Ola H. Grytten

Kommunikasjonsforeningen i Hordaland og Sogn og Fjordane har tildelt professor Ola H. Grytten Kommunikasjonsprisen for 2008. Grytten får prisen for sin evne og vilje til å formidle kompliserte faglige sammenhenger på en lettfattelig måte.

26.02.2009 - Hallvard Lyssand


Kommunikasjonsforeningens lokallag for Hordaland og Sogn og Fjordane deler hvert år ut en lokal kommunikasjonspris.

For å komme i betraktning må en ha kommet til orde i den offentlige debatten, lyktes med å få fram budskapet sitt og ha skapt forståelse for det en jobber med. I tillegg må en høre hjemme i et av de aktuelle fylkene.

Årets vinner er NHH-professor Ola H. Grytten ved Institutt for samfunnsøkonomi. I begrunnelsen for tildelingen peker juryen på at Grytten i flere år har markert seg som en økonom med evne til å formidle kompliserte sammenhenger på en lettfattelig måte, og som dermed bidrar til å få forskningsbasert kunnskap ut til allmennheten.

- Får en del juling

Grytten fikk overrakt prisen i forbindelse med kommunikasjonsforeningens årsmøte onsdag kveld. Han er overrasket og glad for tildelingen.

- Jeg får en del juling for noen av utsagnene mine, så det er hyggelig å bli satt pris på, sier han.

Grytten har blant annet blitt svært hyppig intervjuet og sitert i forbindelse med finanskrisen og om utviklingen i boligprisene. Han viker ikke tilbake for å målbære meininger som kan gjøre ham upopulær i ulike kretser.

Julingen han får er lykkeligvis verbal, men tidvis går kritikerne langt. Enkelte eiendomsmeglere og husselgere har f. eks. beskyldt professoren for egenhendig å prate ned boligprisene.

Men relativt høy medieprofil kan også medføre kritikk fra forskerhold.

"I akademia er det fremdeles slik at forskning regnes som en professors viktigste arbeid, mens undervisning og annen utadrettet virksomhet ikke har like høy faglig status. Grytten har likevel villig uttalt seg til mediene, noe som har medført en personlig belastning i form av stort påtrykk fra mediene, mindre tid på forskning og synkende faglig anseelse hos sine akademiske kolleger," skriver Kommunikasjonsforeningen i begrunnelsen for prisen.

Formidlingsoppgave

- Konsekvensene av å være hyppig i ulike medier kan altså bli kritikk fra kollegaer og grov kjeft fra diverse andre hold, og på toppen av det hele stjeler journalistforespørsler og intervju av forskningstiden. Hvorfor i all verden skal en likevel svare på henvendelser fra media?

- Det er i grunnen et godt spørsmål. Men vi har en formidlingsoppgave, og den mener jeg er sentral, svarer Grytten.

- Man skal svare, være ærlig, gi de rådene en kan og si noe om hvordan en mener utviklingen vil gå, legger han til.

- Kan du - basert på egen erfaring - gi ett par grunnleggende råd for kommunikasjon med journalister?

- Vær presis. Forsøk på å være rund i formen øker bare sjansen for misforståelser og feilsitering, sier Grytten.

- Og ikke vær redd for å svare at du ikke vet hvis du ikke vet, legger han til.

Kommunikasjonsprisen 25. februar 2009 Ola H. Grytten og Peter Klasson
Professor Ola H. Grytten fikk onsdag kveld utdelt Kommunikasjonsprisen for 2008. Til venstre står leder i Kommunikasjonsforeningen i Hordaland og Sogn og Fjordane, Peter Klasson.
Foto: Asle Haukaas


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive