Usunn sparing

Thore Johnsen (foto: Helge Skodvin)

- Lån er ikke sparing, advarer finansprofessor Thore Johnsen. Mange nordmenn har lånt penger for å investere i strukturerte spareprodukter. Slik har de tapt store beløp, og nå mobiliserer Forbrukerrådet for at bankene skal betale tilbake det kundene har investert.

03.09.2008 - Jens Frølich Holte


Professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole har utarbeidet en rapport til Bankklagenemnden der han har sett nærmere på to av DnBNORs spareprodukter. I følge professoren er disse bedre enn mye annet som har vært på markedet.

- Dette var enkle og oversiktlige produkter som fulgte kjente indekser, forklarer Johnsen.

De to produktene ble solgt til investorer i år 2000 og var som nevnt relativt enkle og oversiktlige. I årene etter dette tok imidlertid utviklingen en vending til det verre. Stadig mer kompliserte og uoversiktlige produkter ble solgt til småsparere.

- Det ble vanlig å selge rene "veddemålsprodukter" med høye kostnader og kort løpetid. Det er ikke en god form for sparing. Det er heller Lotto, advarer Johnsen.

En velgjerning

Selv om det i vår ble forbudt å markedsføre de mest kompliserte spareproduktene, ønsker Johnsen å tegne et nyansert bilde av strukturerte produkter.

- Egentlig er slike produkter en velgjerning. De kan spisses slik at de passer akkurat dine behov. For en vanlig familie kan slike produkter være fornuftig, påpeker Johnsen.

Dyrt med lån

I prospektene har disse spareproduktene en positiv forventet avkastning. Dette kan fort endre seg hvis du låner penger til å kjøpe produktet. Banken som gir deg lånet tar seg godt betalt for dette. Resultatet kan bli at spareproduktet får negativ forventet avkastning på grunn av lånefinansieringen - kunden må forvente å tape penger på investeringen.

Johnsen mener at toppledelsen i ulike banker og finansinstitusjoner ville satt en stopper for dette tidligere dersom de hadde hatt vært klar over konsekvensene av slik lånefinansiering.

- Det må da finnes grenser for griskhet. Renommérisikoen blir enorm, sier Johnsen.

Finansielle nybegynnere

Nordmenn flest har ikke lang erfaring med å treffe finansielle beslutninger. I naboland som Tyskland og Sverige har småsparerne lenge vært aktive investorer og over tid lært seg å ta mer informerte beslutninger. Noe av forklaringen på at Norge henger etter, er at de norske finansmarkedene lenge var strengt regulert. Ikke før på slutten av 80-tallet ble det slutt på rasjonering av utlån. Sparing i fond er også et relativt nytt fenomen i Norge.

Norge er et av de landene i Europa der flest velger flytende rente på boliglån. Johnsen mener nordmenns forkjærlighet for flytende rente er et dårlig tegn.

- Vi binder jo ikke renten før den står i null! Det er grunn til å tro at norske småinvestorer er nokså skjødesløse, konkluderer Johnsen.

Professor Thore Johnsen
ADVARER. Professor Thore Johnsen advarer uerfarne norske småsparere mot kompliserte og uoversiktelige produkter.
Foto: Helge Skodvin
Fakta: Garanterte spareprodukter

Garanterte spareprodukter er et strukturert finansprodukt som er myntet på småsparere. Når du investerer i produktet, er du garantert å få tilbake ditt investerte beløp minus kostnader. En del av innskuddet eksponeres mot for eksempel aksjemarkedet slik at du har mulighet for en gevinst dersom dette markedet stiger.

Når tapsmuligheten fjernes, blir også potensiell gevinst mindre. Slike pengeplasseringer kan også lånefinansieres. Garanterte spareprodukter er kontroversielle fordi bankene ofte skjuler gebyrer, tar mye av investeringen i provisjon og driver med svært upresis markedsføring. I vår ble det forbudt å selge lånefinansierte, sammensatte spareprodukter til ikke-profesjonelle investorer.




Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive