Klimakvotedebatt med Oddekalv

Forurensning

StatoilHydro alene kjøper klimakvoter for 1,3 milliarder i 2008. Har handel med klimakvoter noen effekt som miljøtiltak, eller er det bare avlat for våre miljøsynder? Studentersamfunnet tar debatten i Klubben onsdag kveld.

15.09.2008 - Red.


En klimakvote er kort sagt en fritt omsettelig tillatelse til utslipp av ett tonn CO2. Et kvotesystem innebærer at myndighetene setter en utslippsgrense som virksomhetene må holde seg innenfor. Om virksomheter har hatt høyere utslipp enn de har fått tildelt av kvoter, må de kjøpe kvoter i markedet. Virksomheter som har redusert sine utslipp, kan tilsvarende selge sitt overskudd av kvoter.

Ideelt sett skal et velfungerende kvotesystem med fritt omsettelige kvoter stimulere til kostnadseffektive løsninger ved at utslippsreduksjonene gjennomføres der de er rimeligst.

"Handel med klimakvoter er per i dag bare noe tull fordi det mangler et effektivt kontrollsystem." Påstanden kommer fra Kurt Oddekalv, lederen av Norges Miljøvernforbund. I følge ham har ikke et eneste kvotekjøp så langt gått til miljøtiltak.

Kirkens Nødhjelp er en av organisasjonene som tilbyr privatpersoner å kjøpe klimakvoter. De tilbyr flyreisende å kompensere for egne CO2-utslipp ved å støtte klimaprosjekter i utviklingsland. Organisasjonens leder, Atle Sommerfeldt, møter i kveld Oddekalv og krafthandler Preben Klyve Olsen til debatt om klimakvotenes effekt.

Innledere
Endre Tvinnereim - Senioranalytiker, Point Carbon
Atle Sommerfeldt - Generalsekretær, Kirkens Nødhjelp
Preben Klyve Olsen - Krafthandler, BKK
Kurt Oddekalv - Leder, Norges Miljøvernforbund

Dato: Onsdag 17. september
Tid: 19:15-21:00
Sted: Klubben


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive