Faglig påfyll for alumni

Ole Hope (foto: Jens Frølich Holte)

Ole Hope mente at toppledere er oppskrytt, og Willy Haukedal ga fasiten på god ledelse. Godt over femti tidligere NHH-studenter skaffet seg et solid faglig påfyll på alumnitreff med ledelse som tema.

19.09.2008 - Jens Frølich Holte


Onsdag kveld arrangerte NHH Alumni et mini-semniar på SAS Scandinavia Hotel i Oslo. Ole Hope, Birthe Kåfjord Lange og Willy Haukedal fra Institutt for strategi og ledelse holdt hvert sitt foredrag.

Ole Hope
OPPSKRYTT. Ole Hope mente at toppledere ikke er så viktige som alle tror.
Foto: Jens Frølich Holte

- Toppledere er oppskrytt

Ole Hope er doktorgradsstipendiat og var i jobb før skolebenken atter en gang lokket. Han har sett nærmere på mellomledernes stilling i ulike organisasjoner, og felte en hard dom over toppledere.

- Toppledere er oppskrytt. Det er ikke de som iverksetter strategier. Uten mellomledere stopper Norge, mente Hope.

Han mente også at begrepet "maktspill" gir unødvendig negative assosiasjoner. Maktspill er noen ganger nødvendig for å gjennomføre endringer.


Alumnitreff
MINGLING. Over femti fremmøtte fikk faglig påfyll av NHHs fremste eksperter innen ledelse.
Foto: Jens Frølich Holte

Utdatert ledelse

Mens Birte Kårfjord Lange satt lederes tidsbruk under lupen, snakket Willy Haukedal om utfordringene til fremtidens ledere. I dagens yrkesliv er det ofte de underordnede, ikke lederen, som sitter på kompetansen. Derfor kan man si at tradisjonell ledelse blitt utdatert.

Dagens ledere trenger utstråling og karisma. De fleste tror enkelte personer er født med en naturlig karisma. I følge Haukedal er dette helt feil.

- Ingen fødes med naturlig karisma. Karisma er noe du får dine underordnede til å tro at du har, sa Haukedal til forsamlingens store forundring.

Hemmeligheten er å kunne presentere en visjon med appell og ta personlig risiko. I tillegg bør du være tilsynelatende selvsikker og ønske å løse problemet med en innovativ eller original strategi.

Knekker "ledelseskoden"

På tampen av foredraget fortalte Haukedal til de tidligere NHH-studentene at han hadde knekket ledelseskoden. Han kunne garantere at alle i salen ville bli gode ledere, om de bare fulgte et par gode råd.

- En god leder forsikrer seg om at medarbeiderne både "vil" og "kan". I tillegg må lederen forstå og bruke innflytelse og makt. Du må oppmuntre medarbeiderne dine til å utforske arbeidsoppgaven, anbefalte Haukedal.


Alumnitreff
OPPMERKSOMME. Tilhørerne fulgte nøye med da Willy Haukedal gav gode råd.
Foto: Jens Frølich Holte

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive