- Ta ansvar for sparepengene dine

Petter Bjerksund (foto: Morten Halvorsen)

- Bankene lever av å tjene penger, og du kan ikke overlate til banken å ivareta dine behov, sa professor Petter Bjerksund i sitt foredrag under Forskningsdagene.

22.09.2008 - Morten Halvorsen


Tilhørerne ble rådet til å ta mer ansvar for egne sparepenger og pensjon, gjennom å innhente objektive råd og sammenlikne ulike produkter.

- Innrett deg som om bankenes hovedmotiv er å tjene penger. Banken er ikke bestemora di, og en «rådgiver» er egentlig en selger, sa Bjerksund.

Lite oppmerksomhet

Foredraget var et av NHHs tre bidrag til av kunnskapsfesten på Festplassen lørdag, i tillegg til Klima-stand i samarbeid med SNF. Bjerksund forklarte hvordan vanlige sparere har blitt lurt for et sted mellom én og to milliarder kroner årlig gjennom såkalte garanterte spareprodukter, det vil si dyre produkter med begrensede avkastningsmuligheter.

- Dette beløpet tilsvarer i størrelsesorden to Terra-saker hvert år. Man kan spørre seg hvorfor dette har fått mye mindre medieoppmerksomhet, særlig ettersom det er vanlige mennesker som har blitt lurt.

Bjerksund forklarte videre hvordan slike spareprodukter ofte ble lånefinansiert, men at avkastningen på produktet ble lavere enn renta på lånet. Myndighetene har nå stoppet salget av slike produkter, men fortsatt gjenstår flere klagesaker hos bankklagenemda, og det er varslet massesøksmål mot bankene.

Marius (11)
KLIMAEKSPERT. Marius (11) klarte 7 av 10 på NHH/SNFs klimatest lørdag.
Foto: Morten Halvorsen

Kunnskapsfesten

Bjerksund ble avløst av doktorgradsstipendiat Ole Hope som snakket om mellomledernes maktspill ved endring, før Frode Steen forklarte hvorfor drivstoffprisene er høyest mandag ettermiddag.

Forskningsdagene i Bergen ble åpnet fredag, med skoledag for byens 6. klassinger. Lørdag var hele byen invitert til Kunnskapsfest, med foredrag og forskningsstasjoner på festplassen. På stand hos NHH og SNF kunne og store teste kunnskaper om klimakvoter og drivhuseffekt. Marius (11) tok testen, og kunne med 7 av 10 riktige svar kalle seg en ordentlig klimaekspert.

Forskningsdagene varer til søndag 28. september med arrangemeter over hele byen hele uka.

Les mer om forskningsdagene


Kunnskapsfesten
KLIMASTASJON. Det var mange som tok turen innom forskningsstasjonen til NHH og SNF under Kunnskapsfesten 20. september.
Foto: Morten Halvorsen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive