Årets beste masteroppgave

Christian Frengstad Bjerknes (foto: Knut André Karlstad)

Marius Andersen og Christian Frengstad Bjerknes fikk fredag 19. september overlevert diplom og 10.000 kroner for beste masteroppgave i samfunnsøkonomi.

22.09.2008 - Knut André Karlstad


Miljørommet på Institutt for samfunnsøkonomi var fullt da de to uteksaminerte NHH-kandidatene vendte tilbake til NHH for å motta prisen. Utredningen, som ble levert i vår, ble i skarp konkurranse med flere gode bidrag plukket ut som den faglig sterkeste, og Andersen og Bjerknes presenterte hovedfunnene sine for de fremmøtte.

Marius Andersen
PRISVINNER. Marius Andersen presenterer masteroppgaven som ble kåret til den beste innen fagfeltet samfunnsøkonomi.
Foto: Knut André Karlstad

Tittelen på masteroppgaven er The Predicitve Power of the Term Structure in Norway og studerer hvorvidt den såkalte avkastningskurven kan brukes til å spå resesjoner i økonomien. Begge ex-studentene er nå i jobb og synes det var hyggelig å kunne komme tilbake til Bergen for å motta hedersbevisningen.

I juryens begrunnelse heter det at Masterutredningen til Andersen og Bjerknes er en empirisk undersøkelse av sammenhengen mellom rentekurven og konjunkturer i Norge i perioden 1985 - 2007. De finner at differansen mellom lang og kort rente i Norge gir et visst bidrag til å predikere endringer i reelt BNP noen kvartaler senere, men ikke så tydelig som i USA. Sammenhengen er noe sterkere i perioden 1997 - 2007 enn i perioden 1985 - 1996. De konkluderer blant annet med at denne rentedifferansen ikke alene kan brukes som en ledende konjunkturindikator i Norge. Utredningen er et solid stykke empirisk arbeid av høy kvalitet. Forfatterne har god oversikt over nyere forskning på dette feltet. Flere varianter av økonometriske modeller estimeres og testes. Konklusjonene er godt underbygget. Forfatterne viser at de behersker avanserte økonometriske metoder og kan anvende dem på et viktig og interessant problem i makroøkonomi.


Prisvinnere
MED VEILEDER. Prisvinnerne Christian Frengstad Bjerknes (t.v.) og Marius Andersen sammen med sin veileder, professor Jan Tore Klovland.
Foto: Knut André Karlstad

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive