Norman i Nobelsitering

Victor D. Norman (foto: Helge Skodvin)

Amerikaneren Paul Krugman vant årets nobelpris i økonomi. I komiteens begrunnelse er NHH-professor Victor Normans tidlige bidrag på feltet nevnt. Begge professorene har internasjonal handel som spesialfelt.

16.10.2008 - Jens Frølich Holte


Victor Normans foskningsbidrag ble publisert i den meget innflytelsesrike boken International Trade av Avinash Dixit og Norman i 1980, og bygget, som Nobelkomiteen sier, på upubliserte notater av Norman fra 1976 og 78. På slutten av 70-tallet arbeidet Krugman og Norman faktisk med samme modell og problemstilling - uten at de to visste om hverandre. Krugmans første artikkel på feltet ble publisert i 1979.

- Det er fantastisk at Krugman nå får prisen. Spesielt morsomt er det at prisen går til et det fagområde man selv har vært med på å utvikle, sier Norman til Paraplyen.

Komparative fortrinn

Krugman har blant annet fått prisen for sitt arbeid med å forklare internasjonale handelsmønstre. Her står teorien om komparative fortrinn sentralt - et land skal eksportere den varen som de relativt sett er best til å produsere. Derved skulle relativt ulike land ha best grunnlag for å handle med hverandre. Virkeligheten er imidlertid ikke slik.

- I følge teorien om komparative fortrinn skulle Norge handlet mye med Elfenbenskysten. Dette er ikke tilfelle. Vår største handelspartner er jo Sverige, påpeker Norman.

Krugman har utvidet teorien om komparative fortrinn for å forklare hvorfor så mye av verdenshandelen foregår mellom industrialiserte land - og hvorfor to land vil eksportere helt like varer til hverandre. Dette kalles ofte ny handelsteori.

- En del av forklaringen er produktdifferensiering og skalafordeler, sier Norman.

Les nobelkomittens begrunnelse

Jan I. Haaland og Victor D. Norman
STUDENT OG LÆREMESTER. Rektor Jan I. Haaland ble selv undervist av Victor D. Norman i ny handelsteori på 70-tallet.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen

Forelesningstema i 1978

Rektor Jan I. Haaland var selv student på NHH da Victor Norman underviste i disse temaene på slutten av 70-tallet. I likhet med Norman er Haaland veldig glad for at årets Nobelpris går til Paul Krugman og dermed til fagfeltet han selv jobber innen. Han er spesielt glad for at Victor Normans tidlige bidrag på feltet fremheves av komitéen.

- Jeg er en av de som hadde Norman som foreleser rundt 1978-79 da han foreleste om disse tingene. Jeg syntes det var utrolig spennende å lære om ny handelsteori av Norman, og dette var før Krugman publiserte, forteller rektor, som selv har hatt handelsteori som sitt hovedfagfelt etter dette.

Og Victor Norman kan bekrefte.

- Jeg foreleste om dette på Høyere avdeling (påbygning på det gamle sivøkstudiet, red. anm.) i 1978, smiler Norman.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive