Leter etter kvinnelige rollemodeller

Gunnar E. Christensen og Anna Mette Fuglseth

Nærmere 30 kvinnelig masterstudenter møtte opp da NHH arrangerte rekrutteringsseminar for PhD-programmet. Dekan for doktorgradsprogrammet, Anne Mette Fuglseth, har en plan om å få andelen kvinnelige forskerstudenter til å komme over 40 prosent.

08.10.2008 - Kristian Tindeland Marthinsen


De siste årene har andelen av kvinnelige PhD-studenter ligget på rundt 37 prosent. Derfor ble det arrangert et eget seminar for potensielle kvinnelige doktorgradsstudenter i forbindelse med Karrieredagen ved NHH 2. oktober.

28 studenter, omtrent halvparten av dem internasjonale, deltok på seminaret.

Ingen kvinner i auditoriene

- Vi er en handelshøyskole som utdanner økonomer og ledere - kvinner så vel som menn. Skal vi kunne gjøre det på best mulig måte, er det nødvendig at den faglige staben er mest mulig kjønnsbalansert, forteller prorektor Gunnar E. Christensen.

Kvinnelige forelesere i auditoriene er viktige rollemodeller for våre studenter. En mer kjønnsbalansert fagstab bidrar dessuten til mer mangfold og høyere kvalitet i så vel forskning som undervisning, mener han.

- Dersom vi ikke greier å rekruttere flere kvinner til vitenskapelige stillinger hos oss, har vi et stort problem. En ting er medias og offentlighetens generelle fokus på kjønnsbalanseproblemet i akademia. En annen og enda viktigere ting er at dersom vi ikke å lykkes med å rekruttere kvinner, risikerer vi å gi avkall på halvparten av kompetansebasen. Det er absolutt ingen grunn til at bare én sjettedel av fagstaben ved NHH er kvinner, sier Christensen.

Derfor - jo flere jenter som rekrutteres inn i doktorgradsstudiet, jo større rekrutteringsbase og forhåpentligvis flere kvinner i fagstaben i fremtiden.

Marianne Røssland
INTERESSERT. Marianne Røssland på fjerdekull vurderer å gå videre på PhD etter masteren.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen

Sats på NHH

Fjerdeårsstudent Marianne Røssland deltar på seminaret som en del av karrieredagen. Søkende og snart ferdig masterstudent.

- Jeg vet ikke helt hva jeg vil gjøre etter masteren, og en PhD-utdannelse virker like greit som mye annet, forteller hun.

- En forskerutdanning er en av de mest praktiske utdanningene du kan ta. Du lærer deg å finne, og definere problemer. Men du lærer deg også hvordan du løser dem, fortalte Anna Mette Fuglseth.

I følge dekanen for doktorgradsstudiet er det flere gode grunner til å satse på en PhD-utdannelse på NHH.

- NHH er blant de 35 beste handelshøyskolene i Europa, PhD-studenter ved NHH får muligheten til å ha lengre utenlandsopphold under utdannelsen og de får midler til å delta på konferanser og workshops i inn- og utland.


Therese Sverdrup
STIPENDIAT. Therese Sverdrup forklarer hvordan det er å være stipendiat på NHH.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen

Bestemmer sin egen arbeidshverdag

Foruten de potensielle studentene var også et godt knippe av NHHs profilerte kvinnelige forskere til stede. I følge innlegger og PhD-student, Therese Sverdrup, er det seks gode grunner til å satse på en forskerkarriere:

* Dybdekunnskap - Du får anledning til å sette det inn i emner du interesserer deg for - du får til og med betalt for det.
* Autonomi - Det er ingen som henger over skuldrene dine eller maser på deg.
* Fleksibilitet - Kommer av autonomien. Du bestemmer selv din egen arbeidshverdag.
* God balanse mellom undervisning og forskning.
* Du får møte nye og spennende mennesker.
* God balanse mellom arbeidsliv og privatliv.


Kvinneseminar
FAKTA. - Dette er grunnen til at vi er her i dag, sa Anna Mette Fuglseth og pekte på skjermen. Grafene viser at blant NHHs professorer, er kvinneandelen bare 10 prosent.
Foto: Kristian Tindeland Marthinsen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive