Hva nå, velferdsstat?

Victor Norman
Foto: Trond Hansen

Den norske velferdsstaten står ovenfor svært store utfordringer fremover. Victor D. Norman argumenterte for å bygge et nytt system fra grunnen av da Stortingets finanskomité torsdag ble satt på skolebenken på NHH.

Oppdatert med bilder fredag 14/3.

13.03.2008 - Knut André Karlstad


- Velferdsstaten er en kjempesuksess på mange områder, men ikke alle, sa Norman i introduksjonen til sin forelesning. Han påpekte at den norske velferdsstaten slik vi kjenner den i dag har blitt bygget gjennom tre trinn fra 1800-tallet, eller som tre karnapper, som han selv beskrev det. De tre byggeklossene er det såkalte norske system fra 1800-tallet (infrastruktur, skole og helse), sosialforsikring (trygdesystemet) og kraftsosialismen/korporatismen i etterkrigstiden.

Bygg nytt

Totaleffekten i dag av disse tre er, ifølge Norman, høye skatter og ekskludering fra arbeidslivet. Spesielt sistnevnte problematikk opptok både Norman og politikerne i salen torsdag. Inkluderer vi de som går på dagpenger, attføring, AFP og lignende grupper i samfunnet er det nesten 25 prosent av den voksne befolkningen som ikke er i vanlig arbeid.

Som løsninger skisserte Norman at vi kan velge å gjøre ingenting, flikke på karnappene eller fra bunnen av bygge en helhetlig arkitektur på den norske velferdsstaten.

- Problemene med velferdsstaten som den er nå er så store at vi må bygge den på nytt, konkluderte han.

Mye å tenke på

I tillegg til Norman holdt også Karl Ove Moene forelesning. Han fokuserte mest på de positive sidene ved den såkalte nordiske velferdsmodellen, nemlig at de nordiske landene har mer egalitære samfunn enn våre europeiske naboer. Moene påpekte blant annet sammenhengene mellom ulikhet, generøsitet i velferdssystemet, åpenhet i økonomien og koordinering i arbeidsmarkedet.

Forelesningene var en del av et større faglig program som var lagt opp i forbindelse med Finanskomitéens dagsbesøk på NHH. Både Norman og Moenes forelesninger tiltrakk seg mange andre tilhørere, både ansatte og studenter.

- Det har vært faglig solid og inspirerende, og gitt oss mange nye ting å tenke på. Alle har pekt på gevinstene og kostnadene ved velferdsstaten, og vi må nok tenke i reformretning, sa Agnar Sandmo da han oppsummerte første del av det faglige opplegget.

Politikere
PÅ SKOLEBENKEN. Lars Sponheim og resten av Stortingets finanskomité fikk faglig påfyll fra ledende norske og svenske økonomer.
Foto: Trond Hansen
Kalle Moene
ENGASJERT. Kalle Moene pekte blant annet på sammenhengene mellom ulikhet, generøsitet i velferdssystemet, åpenhet i økonomien og koordinering i arbeidsmarkedet.
Foto: Trond Hansen
Guttorm Schjelderup
SKATTEEKSPERT. I sesjonen etter lunsj fikk politikerne eksklusive forelesninger med noen av NHHs fremste eksperter. Guttorm Schjelderup snakket om skatt og næringspolitikk.
Foto: Trond Hansen
Terra-sketsj fra UKEN
FASITEN. Politikerne fikk servert hva som "egentlig" skjedde i Terra-saken. Jan Fredrik Tønnessen (nærmest) og Eirik Sønstebø fra årets UKErevy.
Foto: Trond Hansen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive