Bred skepsis til sammenslåing

Jan I. Haaland
Foto: Torgeir Uberg Nærland

- Størrelse er ikke synonymt med kvalitet, fastslo rektor Jan I. Haaland i sin innledning til åpent møte om Stjernø-utvalgets innstilling.

11.03.2008 - Torgeir Uberg Nærland


Instituttledere, dekaner, rektorat, studentrepresentanter og andre interesserte var på mandag samlet for å presentere og diskutere synspunkter på Stjernø-utvalgets innstilling, og hvordan forslagene som blir fremlagt i innstillingen vil påvirke NHH i fremtiden.

I innstillingen forelås det blant annet en sammenslåing mellom NHH, UiB, KHiB og flere andre høyskoler i vestlandsregionen.

Svekket identitet

I følge Jan I. Haaland har NHH mye å tape på en slik sammenslåing.

- En sammenslåing vil svekke identiteten til NHH, og NHH som merkevare. I tillegg til at det kan gå utover vår tilpasningsdyltighet og fleksibilitet vil det også kunne svekke vår faglige profil, argumenterte rektoren, men presiserte videre:

- Innstillingen inneholder også noen positive forslag, for eksempel i forhold til å styrke forskerutdanningen.

Victor D. Norman
OGSÅ KRITISK. Victor Norman er uenig i Stjernø-utvalgets holdning at Norge har for mange små fagmiljøer.
Foto: Torgeir Uberg Nærland

Norman kritisk

Også Viktor Norman, som i sin tid satt i Mjøs-utvalget, kritiserte utvalgets innstilling på flere punkter. Han trakk blant annet i tvil et av premissene som innstillingen er basert på - at Norge har for mange små og spredte fagmiljø i forhold til befolkningen.

- Norge kjennetegnes heller ved at vi har relativt sett få og store institusjoner, argumenterte Norman.

Videre kritiserte Norman Stjernø-utvalget for å være preget av nostalgiske og dels romantiske forestillinger om hva et universitet skal være, som ikke nødvendigvis samsvarer med den realiteten mange høyskoler er den del av.

- Dramatiske konsekvenser

Glenn M. Johansen, fagpolitisk ansvarlig i NHHS, var heller ikke i tvil om at NHH vil komme svekket ut av en eventuell sammenslåing.

- En sammenslåing kan få dramatiske konsekvenser for blant annet rekrutteringen til NHH, mente Johansen.

I likhet med Jan I. Haaland argumenterte også Johansen for at en sammenslåing vil innebære en svekkelse av identiteten ved NHH, som igjen vil gå utover rekrutteringen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive