Åpner for øremerking

Forskningsminister Tora Aasland åpner i dag for øremerking av stillinger til kvinner i vitenskaplige stillinger. - Øremerking av vitenskaplige stillinger er et tiltak vi vet virker, sier Aasland i en pressemelding.

07.03.2008 - Knut André Karlstad


På konferansen "Likestillingspolitikk for et nytt tiår" fredag, presenterer Aasland en serie tiltak for å bedre likestillingen i akademia. Blant de mest sentrale er øremerking av stipendiatstillinger og post.doc-stillinger innen fag der kvinneandelen er spesielt lav.

EFTA-domstolen fastslo i 2003 at øremerking av vitenskaplige stillinger var i strid med EØS-reglementet. - EØS-avtalen er noe endret på dette området etter dommen fra 2003, og dette gir oss muligheten til å utforske handlingsrommet for øremerking av vitenskaplige stillinger, sier statsråden.

Denne våren vil Kunnskapsdepartementet presentere en stortingsmelding om forskerrekruttering. Denne vil blant annet presentere likestillingstiltak i akademia.

Jubel i Forskerforbundet

Forskerforbundet har sammen med Kvinner i forskning, Universitets- og høgskolerådet og studentorganisasjonene lenge jobbet for at øremerking av stillinger for kvinner skal bli en realitet.

- Øremerking av stillinger er en seier for Forskerforbundet og hele utdanningssektoren. Regjeringen har nå tatt en viktig avgjørelse som kan være et gjennombrudd for likestilling i akademia, sier Sigrid Lem, fungerende generalsekretær i Forskerforbundet.

Øremerking i høyblokka

NHH har nettopp vedtatt ny handlingsplan for likestilling, og med dagens vedtak betyr det at også høyskolen nå vil øremerke stillinger for kvinner.

- Det er mange som tror det blir en åpning for øremerking av midlertidige stillinger på mannsdominerte fagområder. I påvente av en avklaring fra departementet har NHHs styre derfor gjort et betinget vedtak om slik øremerking, sa prorektor Gunnar E. Christensen til Paraplyen i januar.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive