Tre års doktorgradsstipend i RUSSCASP

RUSSCASP

Fridtjof Nansens Institutt (FNI), Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og Econ Pöyry utlyser et tre års doktorgradsstipend under prosjektet Russian and Caspian energy developments and their implications for Norway and Norwegian actors (RUSSCASP).

22.05.2008 - Knut André Karlstad


Prosjektet er finansiert av PETROSAM-programmet under Norges forskningsråd.

Russland og statene rundt Det kaspiske hav er store produsenter og eksportører av olje og gass og er viktige for Norge i energisammenheng på flere måter. I RUSSCASP vil tre problemstillinger stå i fokus:

- Hvordan vil mulighetene for norske oljeselskaper og leverandører være for å engasjere seg i olje- og gassproduksjonen i Russland og Kaspi-regionen?

- Hvordan vil landenes produksjon og eksport utvikle seg og derigjennom påvirke de internasjonale energimarkedene?

- Hvilken rolle spiller norske nærområder Barentshavet i russiske planer og prioriteringer for olje- og gassektoren?

For å besvare disse spørsmålene må vi gå inn på mer grunnleggende politiske og økonomiske drivkrefter bak energiutviklingen i Russland og statene i Kaspi-regionen: Vi må forstå kampen om kontroll over petroleumssektoren og inntektene derfra; vi må skjønne hvordan disse statene vurderer sin egen energiforsyning og hvordan den balanseres med eksportinteresser; og vi må vite mer om koblingen mellom energipolitikk og utenrikspolitikk.

Vi søker etter kandidater innenfor samfunnsfag, vidt definert, som ønsker å skrive en avhandling innenfor ett eller flere av prosjektets temaer.

Relevante språkkunnskaper, russisk eller språk fra Kaspi-regionen, er en forutsetning. Avhandlingen må skrives på engelsk og kan være monografi- eller artikkelbasert. Uansett forventes det at arbeidsnotater publiseres innenfor prosjektet underveis.

Stipendiaten vil over prosjektperioden rotere mellom de tre vertsinstitusjonene etter nærmere avtale. Selve stipendet dekker tre årsverk, men det er ønskelig at arbeidet strekkes over fire år hvor det fjerde årsverket utgjøres av annet prosjektarbeid.

Interesserte kandidater bes sende inn søknad med 1-2 siders prosjektskisse innen 12. juni. En eller flere kandidater vil bli bedt om å lage en fullstendig søknad. Endelig opptak er betinget av at full prosjektbeskrivelse godkjennes. Stipendiaten skal knyttes til doktorgradsprogram ved universitet eller høyskole.

Søknad sendes til post@fni.no. I tillegg til prosjektskisse må den inneholde CV med oversikt over fagsammensetning og karakter. Bekreftende kopier av vitnemål er ikke nødvendig i denne omgang. Foretrukket oppstartstidspunkt er tidlig høst.

En mer utfyllende beskrivelse av prosjektet kan tilsendes og mer opplysninger gis ved henvendelse til Arild Moe, FNI, tlf. 67 11 19 27 - epost: arild.moe@fni.no.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive