Sol, sommer og feriepenger

Feriepenger

Sommerklær og solfaktor er nok en gang tatt frem fra skapene, og sommerferien er like rundt neste sving. Men hvor mye har du å rutte med i sommermånedene? Paraplyen har tatt en prat med Svanhild Haugen i økonomiavdelingen.

23.05.2008 - Kristian Tindeland Marthinsen (tekst) og Knut André Karlstad (illustrasjon)


- I Staten utbetales feriepengene i juni. Alle fratrekk og tillegg som gjelder ferie blir foretatt i junilønnen som utbetales 12. juni. Det vil si at vi utbetaler feriepenger, men trekker inn lønn for den 5. og eventuelt 6. Ferieuken, slik at vi kan betale ut månedslønn uten trekk resten av året.

- I tillegg til dette har de som er fylt 62 rett på to dager tjenestefri og de som er fylt 65 har rett på 5 dager tjenestefri med lønn (seniorpolitiske tiltak), forteller Haugen.

Feriepengegrunnlaget er 11 månedslønner, B-tillegg og overtidsgodtgjørelse med mer. Feriepengene utgjør 12 prosent av grunnlaget som er opptjent året før ferien tas. Arbeidstakere over 60 år får 2,3 prosent ekstra feriepenger.

- Det er mange lover og regler å passe på, blant annet skattereglene. Vi trekker ikke skatt av feriepengene som dekker 5 uker ferie, men av de ekstra feriepengene for ansatte over 60 år skal det trekkes skatt.

På lønnsslippen fra februar står det hvor mye du har opptjent i feriepenger, men husk på at økonomiavdelingen trekker inn lønn for den 5. og 6. ferieuken.

- Av opptjente feriepenger trekkes det altså fra lønn fra fire virkedager samt pensjonstrekk. På den måten kan vi utbetale månedslønnen uten trekk når dere tar den 5. og eventuelt 6. ferieuken, forteller Svanhild Haugen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive