Publikasjonsbonus til Sven Haugland

Professor Sven Haugland, foto: Eivind Senneset

Professor Sven Haugland fra Institutt for strategi og ledelse har fått tildelt NHHs publikasjonsbonus. Haugland og medforfatter Randi Lunnan har nettopp fått publisert en artikkel i Strategic Management Journal.

16.05.2008 - Knut André Karlstad


Haugland og Lunnan har fulgt 100 strategiske allianser i en femårsperiode, og undersøkt hvordan disse scorer i forhold til tre ulike resultatmål: Uønsket avslutning, resultater på kort sikt og resultater på lang sikt.

Kort sikt

- I de første årene er alliansene sårbare. De fleste som mislykkes går under de to-tre første årene, forklarer Haugland.

Som eksempel på en vellykket og kjent allianse nevner Haugland SonyEriccson. Et ikke fullt så godt samarbeid var det mellom Swatch og Mercedes i produksjonen av Smart-bilen. Mercedes endte opp med å kjøpe ut Swatch og produserer nå bilen på egenhånd.

- Gode resultater på kort sikt har mye med strategien bak alliansen å gjøre. Komplementære ressurser og kompetanse, samt at samarbeidet er viktig for partnerbedriftenes fremtidige utvikling, er viktig på kort sikt, fortsetter han.

Lang sikt

- På lang sikt må man kunne håndtere dynamikk og endring. Skal man oppnå gode resultater på lang sikt må partene få til en god samarbeidsdynamikk. Dette handler om at man gradvis utvider samarbeidet og skaper større forpliktelser mellom bedriftene. En annen viktig faktor er at endringer i ledelsen av alliansen ofte har negativ effekt på de langsiktige resultatene. Videre viste resultatene at spesifikke investeringer som partene gjennomfører tidlig i samarbeidet ikke gir umiddelbar effekt, men resultatene kommer først etter noen år, sier Haugland.

Fem års arbeid

Predicting and Measuring Alliance Performance: A Multidimensional Analysis er tittelen på artikkelen, som det har tatt lang tid å få antatt.

- Det er kjekt å ha fått artikkelen inn i et så anerkjent tidsskrift. Dette er det klart ledende tidsskriftet innen strategi. Vi fikk aksept i mai i fjor. Da var det fem år siden vi sendte inn første utkast, forteller Haugland.

Sven Haugland underviser innen samme fagområde både på master- og PhD-nivå. I tillegg har han skrevet en lærebok, hvor alliansestudien har gitt viktige bidrag.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive