Om finans og medier

Sofie Mathiassen, foto: Trond Hansen

- Den dagen konflikter blir ventet og enighet blir uventet, er det mer enn journalistikken som har et problem, sa Sofie Mathiassen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv, under avslutningen av Vårkonferansen.

22.05.2008 - Knut André Karlstad


Mathiassen var siste foredragsholder under årets konferanse, og snakket om hvordan finanspressen arbeider og tenker. - Det er det uventede som er nyheter, sa hun, og begrunnet hvorfor pressen ofte fokuserer på konflikter og personer.

- Det er personer som tar beslutninger.

Stå stille i salaten

Ofte er det de sakene hvor pressen har begrenset informasjon i utgangspunktet, og hvor folk nekter å ta kritikk, som ender i de største føljetongene. Iran-skandalen i Statoil, som førte til at Olav Fjell måtte gå, trakk hun frem som et eksempel. I utgangspunktet visste ikke avisen at det kunne være korrupsjon inne i bildet, det var noe som dukket opp underveis.

- Et klassisk eksempel på at vi sitter på informasjon og de ikke vil svare. Da må vi trykke det vi har, sa hun til konferansedeltagerne.

Mathiassen sa også at flere hevdet Valla-saken ikke var interessant da den raste som verst i mediene.

- Hvis man først har tråkket i salaten, stå for Guds skyld stille pleide Kåre [Valebrokk] å si. Det gjorde hun [Valla] ikke, kommenterte Mathiassen.

Venn med staten

Mathiassen tok opp et interessant poeng da hun mente avisen burde skrive mer om hvem som sitter og styrer bak kapitalen. Og i Norge sitter staten med betydelige eierandeler på Oslo Børs, og mange er skeptiske til dette. Men det er få som tør å åpne kjeften. Stein Erik Hagen er en av dem som har gjort det, uten særlig hell til nå.

- Det er mye å hente på å være statens venn. Kanskje er det derfor mange er forsiktige med å uttale seg om den. Kanskje er prisen på å uttale seg for høy. Veldig mange kom til oss og var kritiske til det som skjedde da Jan Reinås måtte gå, men ikke ville stille offentlig og si det, fortalte Mathiassen.

Sofie Mathiassen
POLITISK REDAKTØR. Mathiassen har lang erfaring fra finanspressen. - Jeg startet på min journalistkarriere 1/1-1987. Det var da krisen startet, og da var det gøy å være journalist, fortalte hun på Vårkonferansen.
Foto: Trond Hansen

Så lenge det ikke rammer deg selv

At folk synes mediene spiller en viktig rolle, så lenge det ikke rammer en selv, illustrerte DN-redaktøren med en historie fra en konferansemiddag på slutten av 80-tallet. Mathiassen var plassert på et bord med en representant fra Statoil, og han skjelte ut representanten fra Dagens Næringsliv for deres dekning av selskapet. Men resten av avisen var bra, spesielt likte han å lese dritt om Hydro og andre av Statoils konkurrenter.

- Ledere er som våre lesere flest: De ønsker å lese noe annet om andre enn om seg selv, oppsummerte hun.

Et lite tips til næringslivsledere kom Mathiassen også med:

- Når dere er ute og møter avisene: Tenk på alle dere har passert på karrierestigen, alle dere har tråkket på tærne. Kanskje noen av dem ringer inn et tips til avisen.


Les meir:

Vårkonferansen i media

Tankreder reddet NHH-konferanse
(Dagens Næringsliv - 20.05.2008)

- Kina er sin største fiende
(NA24 - 20.05.2008)

- Nødvendig med børskorreksjon
(Dagens Næringsliv - 20.05.2008)

Farlig finanskreativitet
(NA24 - 20.05.2008)

Tordner mot Terra-kommuner
(Dagens Næringsliv - 20.05.2008)

- Det kommer nye kriser
(Dagens Næringsliv - 20.05.2008)

Aktuelle utfordringer for norske finansinstitusjoner
(Kredittilsynet - 20.05.2008)

Professor vil sparke Terra-rådmennene
(NA24 - 21.05.2008)

Last ned foredrag og kommentarar
(NHH.no)



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive