Offentlige helsetilbud betyr ventetid for pasientene

Sprøyte

Gratis offentlig helsetilbud blir ofte rasjonert på grunn av begrensede budsjetter. At tilgangen rasjoneres betyr ventetid for pasientene. Det sier førsteamanuensis på NHH, Kurt Brekke.

08.05.2008 - Andreas Bjørbak Alnæs


Første helg i mai hadde Brekke i samarbeid med HEB og SNF invitert ledende helseøkonomer fra hele verden til NHH for å diskutere utfordringer i private og offentlige helseforetak i den niende European Health Economics Workshop (EHEW).

Hovedtema for EHEW var offentlig og privat helsetilbud - nærmere bestemt om hvordan privat sektor kan være et supplement til det offentlige helsetilbud.

Internasjonale helseforskere

Problemene helseøkonomene prøver å løse er hvordan rasjoneringen skal struktureres og hvordan man skal bruke det private som en avlastning til det offentlige.

Dette temaet ble belyst av Albert Ma fra Boston University som er en ledende forsker innenfor feltet. I tillegg snakket også Robert Nuscheler fra Waterloo University og Simona Grassi, Universidad Carlos III de Madrid, utdypende om det samme temaet.

Avlønning vs kvalitet

EHEW hadde også workshops hvor forskerne diskuterte løsninger på problemene sammen. Workshopen tok opp spørsmålet om hvordan man skal avlønne leger og finansiere sykehus for å sikre at kvaliteten på tjenestene ivaretas.

Hugh Gravelle, University of York, presenterte en studie fra Storbritannia, der man hadde innført finansiering for leger knyttet til en rekke kvalitetsindikatorer.

- Det viste seg at de fleste legene relativt raskt oppnådde toppscore, og dermed innkasserte en solid bonus, forklarer Brekke.

Den britiske ordningen ble mye dyrere enn forventet, og det ble stilt spørsmål ved om kvaliteten faktisk ble forbedret, eller om det foregikk manipulering av betalingsordningen. Luigi Siciliani fra University of York så videre på hvordan finansiering når en kvalitetsdimensjon lar seg kontraktsfeste og betales for, mens andre kvalitetsdimensjoner ikke lar seg kontraktsfestes.

Dyre medisiner

På workshopene ble det også presentert en del arbeider knyttet til legemiddelmarkedet.

Pau Olivella presenterte et arbeid knyttet til reformer i apotek om generisk bytte, mens Pedro Pita Barros diskuterte om det er fornuftig å dele kostnaden (risikoen) for dyre medikamenter mellom det offentlig og industrien. Mot slutten diskuterte Anja Olbrich av ikke-godkjente legemidler i sykehus.

I tillegg ble det presentert arbeider om genetisk screening, hvordan motivasjon kan påvirkes av økonomisk straffer og lignende temaer.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive