Lærer lederskap fra litteratur

Henrik Ibsen

25 deltakere fra 11 universiteter presenterte sine artikler om europeisk litteratur og etisk lederskap på NHH 2. og 3. mai. De trekker lærdom om lederskap fra klassiske litterære verk.

05.05.2008 - Per Bjarte Ulvedal Nes


Fire kontinenter var representert da European SPES forum og NHH arrangerte workshopen European Literature and the Ethics of Leadership. Der utforsket de litteraturens mulige bidrag til lederskapsfaget med fagpersoner fra litteratur, etikk, jus, og økonomi.

- På NHH har vi en mangfoldig tilnærmelse til økonomifaget, og at dette arrangementet løper parallelt med en annen workshop om helseøkonomi er et tydelig tegn på dette mangfoldet, sier rektor Jan I. Haaland under åpningen.

Den narrative modellen

- Vi vet at man kan lære om økonomi fra andre kilder enn modeller som bygger på rasjonalitet. Narrative modeller kan gi innsikt i motivasjonsgrunnlag som varierer fra rasjonelle til diabolske eller selv-destruerende, sier Luk Bouckaert fra European SPES forum før han satte i gang med sin presentasjon av Goethes Faust.

Presentasjonene viste et bredt spekter av tekster, fra Dante til den lille prinsen. Historiene varierer fra realisme til rent eventyr, men har til felles at de bærer en påstand om om den menneskelige tilstand kledd i en oppdiktet kontekst.

Knut Ims
Knut Ims


- Sannheten må kles i en fortelling for å gjøres tilgjengelig og nærværende. Dette er pionerarbeid, forskningsfeltet er nytt og denne workshop er kun starten på et prosjekt og et samarbeid som vil vokse og vare, sier Knut Ims.

Bare en begynnelse

Med ballast fra workshopen skal deltakerne nå skrive en bok om samme tema, den redigeres av Knut Ims og vil sannsynligvis publiseres våren 2009.

- Dette er pionerarbeid, forskningsfeltet er nytt og denne er bare den første konferansen i et samarbeid som vil vokse og vare, sier Ims til Paraplyen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive