Strategisk handlingsprogram: Rektor svarer

NHH-rektor

Arbeidet med strategisk handlingsprogram for perioden 2010-2013 er godt i gang. Nå ønsker ledelsen en bred strategidebatt blant stab og studenter. Les hva rektor sier om strategiarbeidet her. English version

18.06.2008 - Knut André Karlstad


Nytt strategisk handlingsprogram skal vedtas i styret i 2009. Frem til da er det ønskelig med innspill fra så mange som mulig i NHH-miljøet, i første rekke om hva som skal være NHHs visjon og kjerneverdier. Paraplyen har opprettet en egen side med stoff om strategiarbeidet, og her er det mulig å debattere i vårt nyopprettede diskusjonsforum.

Under kan du lese hva NHH-rektor Jan I. Haaland har å si om arbeidet så langt.

Strategisk handlingsprogram 2004-2009
SKAL REVIDERES. Arbeidet med å revidere det strategiske handlingsprogrammet for 2004-2009 er godt i gang.

NHH er i gang med å utarbeide et nytt strategisk handlingsprogram, hvorfor?
Dagens strategiske handlingsprogram er for perioden 2004-2009, så det er nå naturlig å starte arbeidet med NHHs strategi for neste periode (2010-2013).

Her kan du lese Strategisk handlingsprogram for NHH-miljøet 2004-2009.

Hva består dette handlingsprogrammet av?
Handlingsprogrammet legger det strategiske grunnlaget for virksomheten ved NHH. Det spesifiserer NHHs strategiske fundament med visjon, virksomhetsidé og kjerneverdier, og det angir hovedmål, delmål og tiltak for våre kjerneaktiviteter: undervisning, forskning og formidling. Men det fokuserer også på grunnleggende forutsetninger for å lykkes, så som videreutvikling av fag-, studie- og kompetansemiljø; felles satsing med SNF og AFF for å videreutvikle NHH-miljøet som helhet; betydningen av fortsatt internasjonalisering langs mange dimensjoner, organisasjonsutvikling osv.

Hvem er det som utarbeider programmet, og hvordan foregår denne prosessen?
Arbeidet med nytt strategiprogram ble initiert av NHHs Styre under strategiseminaret i april. Styret er opptatt av å være godt involvert i strategiarbeidet, og vil med jevne mellomrom bli oppdatert og få anledning til å komme med innspill til prosessen.

Plan- og strategiutvalget (PSU) har det overordnede og operative ansvaret for utarbeidelsen av en ny strategi. Men det er samtidig klart at en god strategiprosess krever bred diskusjon og god forankring i organisasjonen, så PSU kan ikke gjøre dette alene. Faglig og administrativ ledergruppe er oppnevnt som referansegrupper, og i tillegg ønsker vi innspill og reaksjoner fra stab og studenter.

Arbeidet er lagt opp slik at vi i den første fasen, frem til like over sommeren, fokuserer mest på NHHs strategiske fundament. Arbeidet vil deretter ha hovedfokus på hovedmål og delmål for alle deler av virksomheten. Forslag til ny strategi for perioden 2010-2013 vil sendes på høring vinteren 2008/2009, og skal vedtas i Styret våren 2009. Men gitt at det vil være et nytt styre på plass fra august 2009, vil dette nye styret kunne bruke høsten 2009 til å justere og tilpasse strategien til sine ønsker og krav.

Hva er gjort til nå?
Styrets strategiseminar i april ga en veldig god start på arbeidet, ikke minst med at NHHs strategiske fundament ble grundig diskutert både i grupper og i plenum. I tillegg til Styret deltok her faglige og administrative ledere ved NHH samt ledelsen i NHHS. PSU har deretter jobbet med fremdriftsplan og struktur for den nye strategiske planen. Rektoratet har orientert om arbeidet på alle instituttene, samt i faglig og administrativ ledergruppe og i Kommunikasjonsutvalget. Vi har også hatt god dialog med ledelsen i NHHS. Styret hadde en ny diskusjon av strategiske utfordringer med utgangspunkt i et innledningsforedrag av Hans Geelmuyden sist torsdag, og strategi var også tema for den faglige delen av sommerfesten samme dag. Da var vi så heldige å få både Hans Geelmuyden og styremedlem Marit Reutz til å dele sine betraktninger av NHH med forsamlingen.

På bakgrunn av den prosessen som har vært fra april til nå og de innspill vi håper å få i tiden fremover, vil PSU jobbe systematisk med å vurdere vårt nåværende strategiske fundament med tanke på om dette skal endres og i så fall hvordan. Tidlig på høsten vil arbeidet med måldelen av handlingsprogrammet starte.


Rektor Jan I. Haaland
ØNSKER BRED DEBATT. Rektor ønsker både ansatte, studenter og alumni med i strategidebatten.
Foto: Paul Sigve Amundsen

Vil det være store forskjeller i forhold til det forrige strategiske handlingsprogrammet?
Dagens handlingsprogram har fungert svært bra; det blir hyppig brukt og referert til. Mange av de mål og tiltak som er spesifisert der, er allerede implementert. Så når vi nå går i gang med en ny strategi, skal vi selvsagt bygge videre på det beste i dagens handlingsprogram. Samtidig har vi høstet en god del erfaringer som det er viktig å ta med seg i arbeidet med det nye handlingsprogrammet. Det er for tidlig å si hvor store forskjellene vil være, men at det vil være forskjeller både i struktur og i innhold, er det liten tvil om.

Strukturmessig vil det nye strategiske handlingsprogrammet avvike noe fra dagens, ved at vi i større grad vil fokusere på overordnede mål i strategiplanen, og la mer detaljerte mål og tiltak bli utarbeidet i delstrategier og årlige tiltaksplaner. Videreutvikling av samspillet med SNF og AFF vil også bli vektlagt i arbeidet med det nye handlingsprogrammet.

Hvordan kan hele NHH-miljøet bidra i strategiprosessen (fagstab, administrasjon, studenter, alumni)?
Stab og studenter vil få mange anledninger til å delta. Etter hvert som prosessen går videre, vil først forslag til strategisk fundament og så forslag til hele strategien bli sendt på høring til alle relevante enheter. Men vi vil gjerne ha både diskusjon og innspill allerede før forslagene foreligger.

Akkurat nå har vi fokus på det strategiske fundament - og spesielt visjon og kjerneverdier. Det strategiske fundamentet skal ligge fast over tid, men i og med at vi nå for første gang har noen års erfaring med det strategiske fundamentet som ble utformet i 2004, ønsker vi en debatt også om dette. Høyskolens visjon og verdigrunnlag må være godt forankret blant stab og studenter. Det skal være noe som vi alle føler karakteriserer NHH på en god måte; det skal være noe å strekke seg etter, og det skal sette vår virksomhet inn i et større perspektiv. Vi ønsker derfor en god debatt om hva som skal til for å sikre at vi alle føler "eierskap" til vår visjon og våre kjerneverdier.

I dagens strategiske handlingsprogram lyder visjonen slik:

NHH-miljøet skal være ubestridt ledende i Norge på de økonomisk-administrative fagområdene og være et klart førstevalg som studiested og kompetansesenter. NHH-miljøet skal være blant de fremste i Europa på sine områder.

Vi ønsker debatt om det er behov for å endre denne visjonen. Blant de spørsmål som har vært reist er: Bør visjonen i større grad reflektere NHHs samfunnsoppdrag, eller skal fokus være på vår posisjon nasjonalt og internasjonalt? Er visjonen realistisk og samtidig noe å strekke seg etter? Bør den være mer konkret - for eksempel når det gjelder internasjonal posisjon? Vi ønsker en bred diskusjon om NHHs visjon, så dette er kun eksempler på den type tema som har vært oppe i diskusjonen til nå. Disse skal ikke virke begrensende på den videre diskusjonen.

Når det gjelder kjerneverdier, så lyder de slik i dagens handlingsprogram:
• Dyptpløyende og nyskapende
• Åpen og relasjonsbyggende
• Relevant og løsningsorientert
• Med høy integritet
• Mangfoldig og helhetlig

Det skal ikke legges skjul på at disse kjerneverdiene har vært diskutert fra første dag. Diskusjonen har både gått på antall kjerneverdier og på om disse på godt vis karakteriserer NHH og vårt verdigrunnlag. Uten å legge føringer på verken debatt eller innspill, er det en del alternativer som ofte har blitt nevnt. Ord som stolt, ambisiøs og nysgjerrig har blitt trukket frem av mange. Men også karakteristika som troverdig, dedikert og ekte nevnes ofte. Kvalitet og integritet står også sentralt.

Vi ønsker en god debatt om NHHs kjerneverdier. Skal slike kjerneverdier ha en betydning, må de være godt forankret i organisasjonen, og de må bety noe for alle som har sitt virke her. Det må være "levde verdier" for å sitere et av våre eksterne styremedlemmer.

Vi vil gjerne ha innspill og debatt om NHHs visjon og kjerneverdier - enten direkte innspill eller debatt på Paraplyens sider. Selv om vi spesielt inviterer til debatt om visjon og kjerneverdier, tar vi selvsagt gjerne imot innspill på alle aspekter av strategiarbeidet. Strategisk fundament består i tillegg av NHHs virksomhetsidé og også der vil dagens formuleringer bli nøye vurdert.

---

Innspill kan sendes pr. e-post til rektor eller direktørens stab:
jan.haaland@nhh.no; frank.mortensen@nhh.no; anita.sovik@nhh.no.

Gå til Paraplyens temaside for arbeidet med nytt strategisk handlingsprogram.

Gå til siden for "Strategisk handlingsprogram for NHH-miljøet 2004-2009"



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive