Stipendiatprofil: Ingebjørg Vamråk

Ingebjørg Vamråk (foto: Torgeir Uberg Nærland)

Ingebjørg Vamråk skriver doktoravhandling om inntektsbeskatning av derivater. Som barn drømte hun derimot om å bli bilselger.

12.06.2008 - Torgeir Uberg Nærland


Hvordan havnet du på NHH?
- Jeg var nyutdannet jurist med spesialisering innen skatterett og hadde bakgrunn fra økonomi. For et par år siden hadde beskatning av derivater pekt seg ut som et felt jeg hadde lyst å forske på. Jeg tok i fjor vår direkte kontakt med Trond Bjørnenak, instituttstyrer ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap, som straks viste interesse for prosjektet mitt.

Akademisk bakgrunn?
- Jeg er utdannet jurist fra Universitet i Bergen. I tillegg har jeg grunnfag i administrasjon og organisasjonsvitenskap, og jeg har skrevet diverse artikler i tidsskrift og dagspresse.

Forskningsinteresser?
- Skatterett og finansielle instrumenter. Det blir regnet som et vanskelig og uutforsket område - trolig fordi det er veldig teknisk. Det er en utfordring at den skattemessige behandlingen er basert på derivatets rettslige form, og ikke på økonomisk substans. Videre kan derivatene settes sammen på så mange måter at de etter omstendighetene kan reise omgåelsesspørsmål. For øvrig kan internasjonale transaksjoner komplisere den skattemessige behandlingen fordi skatteavtalene er tause hva angår emnet.

Hvorfor forskning?
- Det har med personligheten å gjøre. Jeg er nysgjerrig av natur, og liker å lære nye ting. I tillegg er jeg analytisk av legning samtidig som jeg liker å jobbe problemorientert. Jeg er også opptatt av å finne helhet og oversikt.

Hva synes du om fagmiljøet?
- For meg som skriver om derivater som er det en fordel å være ved NHH. I tillegg har prosjektet mitt blitt møtt med mye interesse i fagmiljøet. Jeg "tar med meg" min veileder Fredrik Zimmer fra Universitetet i Oslo, som nylig ble ansatt som professor II ved vårt institutt. Målet er å bygge opp et juridisk miljø.

Hva ville du bli da du var liten?
- Jeg ville enten bli advokat eller bilselger. Jeg var veldig interessert i bil da jeg var liten og abonnerte på bladet Bil da jeg var i trettenårsalderen. Senere har jeg vel hatt journalistyrket som alternativ til forskeryrket.

Favorittfagbok?
- David Helds Models of Democracy. Den forklarer ulike styringsmodeller og gir innsikt i "lovmessigheter" i forholdet mellom styrende og styrte. Andre stikkord kan være forholdet mellom makt, tillit og legitimitet, eller atferd på aggregert nivå.

Favorittroman?
- Her må jeg nevne to bøker. Hamsuns Mysterier og Kafkas Prosessen. Mysterier fordi en handler om nettopp livets mysterier. Prosessen fordi den viser hvor galt det kan gå hvis man ikke har gode systemer med en grunnleggende respekt for enkeltindividet.

Hva gjør du om ti år?
- Da bor og forsker jeg i utlandet. Gjerne i Nederland.

Profil

Navn og alder: Ingebjørg Vamråk, 36 år

Kommer fra: Vamråk i Høyanger kommune i Sogn

Doktorgradsprosjekt: Norsk inntektsbeskatning av utvalgte derivater. Presentasjon

Veileder: Frederik Zimmer, Professor ved Universitetet i Oslo, nå også professor II ved Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap

Favorittlenker: dilbert.com, apple.com (iTunes), yr.no



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive