Schjelderup leder skatteparadis-utvalg

Guttorm Schjelderup

Professor Guttorm Schjelderup fra Institutt for foretaksøkonomi leder et offentlig utvalg som skal se på sammenhengen mellom såkalte skatteparadiser og pengestrømmer fra fattige land. Professor Alexander Cappelen sitter også i utvalget.

27.06.2008 - Knut André Karlstad


I dagens statsråd på Slottet ble det klart at de to NHH-professorene blant annet får med seg korrupsjonsjeger Eva Joly i arbeidet. Utvalget skal samles første gang i august, og leverer sin innstilling til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim neste sommer.

- Fattige land tappes for enorme verdier som gjemmes bort i skatteparadiser. Som en stor bistandsgiver kan vi ikke lukke øynene for dette. Jeg er stolt over at utvalget nå er på plass, sier Solheim i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Verdens samlede bistand er liten sammenliknet med penger som forsvinner ut av fattige land som følge av for eksempel korrupsjon og skatteunndragelse.

- Utvalget skal se på hvordan vi kan hindre at store beløp føres ut av landene og gjemmes bort i skatteparadiser. Dette er viktig i kampen mot fattigdom, sier Solheim.

Medlemmer i det offentlige ekspertutvalget er: Professor Guttorm Schjelderup, direktør Jon Gunnar Pedersen, direktør Odd-Helge Fjeldstad, førstestatsadvokat Morten Eriksen, generalsekretær Marte Gerhardsen, investeringssjef Lise Lindbäck, kommunalsjef Anne Fagertun Stenhammer, professor Alexander Cappelen, professor Ragnar Torvik og spesialrådgiver Eva Joly.

Utvalget skal ikke vurdere forvaltningen av Statens pensjonsfond utland.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive